Vine vremea rea, v-ati pus la punct centrala termica?

Centrala termica de apartament este un „rau” necesar, ce da batai de cap romanilor.

Din experienta va pot spune ca o centrala termica de apartament iti aduce avantajul unui cost al intretinerii mult mai mic decat daca ai plati in sistemul comun de incalzire, insa, creaza si multe batai de cap, de uneori te intrebi daca tu chiar iesi in castig.

In urma cu sase ani cumparam o centrala termica de apartament de la un magazin respectabil din Romania. La fix doua zile de la expirarea garantiei, adica la 2 ani de la punerea in functione s-a defectat. Pretul reparatiei era de 12 milioane, adica cat cerea mesterul sa inlocuiasca un anumit panou (n-am priceput eu nici atunci despre ce era vorba, deci, nu ma puneti sa-mi amintesc).

Stiam ca avem probleme cu curentul electric, pentru ca din cand in cand becurile din casa noastra seamana cu un adevarat stroboscop, insa, n-am avut pana acum probleme cu defectarea unor aparate casnice, si slava domnului, avem destule aparate prin casa.

Ei bine, de voie de nevoie, decat sa dam 12 milioane pe un temirice, am hotarat sa schimbam centrala termica. Am luat una in condensare, pentru ca nu ne-a spus nimeni ca asta are nevoie si de o gaura de evacuare a lichidului, asa ca ne-am trezit acasa ca trebuie sa gaurim peretii ca sa-i facem locul scurgerii. Pentru ca lucrurile s-au derulat frumos, cu un pret bun catre niste meseriasi de ocazie, ne-am impacat cu gandul, pentru ca centrala noastra chiar consuma mult mai putin si parea sa functioneze cu adevarat bine. Acest lucru a continuat pana la primul inghet, cand ne-am trezit cu balconul inundat, pentru ca scurgerea noastra catre exterior inghetase, iar apa refulase in interior, catre apartament. Am rezolvat „ca la tara”, punand o galeata de plastic in balcon si schimband-o frecvent. Evident, accidente se intampla tot timpul, pentru ca uitam des sa varsam galeata, insa, ne-am obisnuit si cu acest aspect.

Cum era de aseptat, pe finele anului trecut, cand toata lumea se arunca spre mijloacele de incalzire neconventionale, au inceput adevarate probleme cu intreruperea curentului electric, si ne-am trezit, cum era si firesc, cu centrala pe butuci. De data asta am avut noroc, caci mai erau vreo 3 zile pana la exprirarea garantiei, motiv pentru care, un domn mester a schimbat acelasi panou (probabil electric) care se defectase si la vechea centrala, iar noi i-am platit doar manopera si ceva in plus pentru deranj. Intre timp am cumparat un fel de sursa electrica, pentru a nu mai lasa centrala sa se alimenteze direct de la priza, si asteptam cu infrigurare venirea iernii, sperand din tot sufletul sa mai scapam odata fara sa schimbam centrala termica.

Povestea noastra este lunga, insa, deja noi ne-am obisnuit, mai ales ca printre prieteni, cunostinte, si mai ales vecini, exista experiente asemanatoare.

Oricum, amintiti-va sa va puneti la punct centrala termica de apartament, inainte sa dea gerul si sa se scumpeasca mesterii si piesele aferente.

You Might Also Like