Se anunta un an prolific pentru creditele ipotecare. Vezi care sunt schimbarile acestui an pentru cei ce vor sa cumpere o casa.
Creditele pentru locuinte s-au mentinut destul de constante comparativ cu anul precedent.
Totusi, unele banci au raportat mentinerea interesului, altele au raportat o sacadere insemnata a cererii in piata.
In aceasta prima perioada din 2023 se mentine oarecum neschimbata cererea de credite ipotecare/imobiliare.
Se astepta totusi ca in a doua jumatate a anului cererea sa creasca.
Deja s-a lansat si programul Noua Casa 2023, asa incat exista un temei care sa sustina acest optimism.
Pe de alta parte, in luna ianuarie a acestui an nu se daduse startul programului Noua Casa 2023, asa ca, aceasta crestere poate fi una chiar insemnata. Programul Noua Casa 2023 d-abia a fost pornit in aprilie.
Ratele preconizate a fi platite pentru cei ce vor accea Programul Noua Casa 2023 se situeaza intre 1490 si 1539,36 lei lunar, acestea fiind valabile pentru un credit de 70.000 de euro echivalent in lei contractat pentru o perioada de 30 de ani.
Asadar, romanii incep sa se reorienteze catre creditele ipotecare, credite cu valoare mai mare, acordate pe perioade mai lungi de timp, cu doabanda mai mica.
Tinand cont ca Programul Prima Casa a devenit din ce in ce mai mic ca sume avute la dispozitie, se pare ca vor fi la mare cautare creditele ipotecare clasice, mai ales ca diferentele de costuri sunt deja destul de mici.
Ce aduce nou Programul Noua Casa 2023
In 2021, se alocare pentru Programul Prima Casa s-a facut in functie de portofoliul creditelor ipotecare clasice proprii, asa ca, bancile sunt ademenite sa-si lanseze propriile produse. De aceea au si aparut in piata o serie de credite ipotecare noi, cu diferite facilitate de la banca la banca, care ii atrag pe clienti.
Plafoanele pentru Programul Prima Casa se acorda in functie si de raportul intre volumul creditelor ipotecare clasice si cele asociate creditelor Prima Casa. In functie de acest coeficient rezultant, banca va primi anumite sume pe viitor.
Un alt motiv pentru care romanii au inceput sa ‘de-a navala’ catre creditele ipotecare este si contextul legislativ cu discutiile aferente legate de cresterea dobanzilor in functie de avansul cu care clientul a achizitionat locuinta.
Ce valoare are programul si ce banci participa?
Care sunt bancile care au bani la programul Prima Casa? Pentru anul 2023 vor exista garantii in valoare de 1,5 miliarde. Dintre bancile care participa la programul Prima Casa 2023, amintim aici: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.
Programul Noua Casa 2023, este noul sistem ce a inlocuit Programul Prima Casa, statul incercand sareduca pe masura trecerii timpului implicarea in procesul de creditare ipotecara.
Se doreste cresterea ponderii in piata a creditelor ipotecare clasice acordate populatiei, adica a produselor standard ale bancilor.
Specialistii ne recomanda sa ne imprumuta responsabil in contextul cresterii indicelui IRCC. Putem sa alegem un credit cu dobanda fix pe o anumita perioada ori pe toata perioada de derulare a imprumutului. In cazul in care dobanda este fixa, suntem oarecum protejati de variatiile dobanzilor pe piata interbancara.
Avand in vedere ca dobanzile de la creditele ipotecare clasice acordate de banci au inceput sa se apropie semnificativ de cele ale Programului Prima Casa, singurul avantaj care a ramas in picioare pentru acest program ramane avansul care este in continuare de doar 5%. Dar sa stiti ca aproape de aceste valori sunt si creditele ipotecare din portofoliul bancilor.
Avantajul la Noua Casa este ca avansul cerut e mult mai mic.