Va fi 2018 anul creditelor ipotecare?

Se pare ca acest an se anunta deosebit de rodnic pentru creditele ipotecare.

Anul 2018 a inceput cu un avand desebit al creditelor ipotecare, bancile acordand credite imobiliare in valoare de 620 de milioane de lei. Aceasta inseamna o crestere cu peste 50% al celor acordate in luna decembrie 2017. Este adevarat ca in luna decembrie nu-si prea cumpara oamenii case, insa, cresterea este semnificativa ca sa nu o luam in considerare.
Pe de alta parte, in luna ianuarie a acestui an nu se daduse startul programului Prima Casa 2018, asa ca, aceasta crestere poate fi una chiar insemnata.

Asadar, romanii incep sa se reorienteze catre creditele ipotecare, credite cu valoare mai mare, acordate pe perioade mai lungi de timp, cu doabanda mai mica.

Tinand cont ca Programul Prima Casa a devenit din ce in ce mai mic ca sume avute la dispozitie, se pare ca vor fi la mare cautare creditele ipotecare clasice, mai ales ca diferentele de costuri sunt deja destul de mici.

In 2018, se alocare pentru Programul Prima Casa s-a facut in functie de portofoliul creditelor ipotecare clasice proprii, asa ca, bancile sunt ademenite sa-si lanseze propriile produse. De aceea au si aparut in piata o serie de credite ipotecare noi, cu diferite facilitate de la banca la banca, care ii atrag pe clienti.

Plafoanele pentru Programul Prima Casa se acorda in functie si de raportul intre volumul creditelor ipotecare clasice si cele asociate creditelor Prima Casa. In functie de acest coeficient rezultant, banca va primi anumite sume pe viitor.

Un alt motiv pentru care romanii au inceput sa ‘de-a navala’ catre creditele ipotecare este si contextul legislativ cu discutiile aferente legate de cresterea dobanzilor in functie de avansul cu care clientul a achizitionat locuinta.

Care sunt bancile care au bani la programul Prima Casa? Pentru anul 2018 vor exista garantii in valoare de 2 miliarde, cu 500 de milioane mai putin fata de 2017. Dintre bancile care participa la programul Prima Casa 2018, amintim aici: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Bancpost, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.

Programul Prima Casa se incheie in 2020, de aceea statul incearca sa reduca pe masura trecerii timpului implicarea in procesul de creditare ipotecara.

Se doreste cresterea ponderii in piata a creditelor ipotecare clasice acordate populatiei, adica a produselor standard ale bancilor.

Specialistii ne recomanda sa ne imprumuta responsabil in contextul cresterii indicelui ROBOR. Putem sa alegem un credit cu dobanda fix pe o anumita perioada ori pe toata perioada de derulare a imprumutului. In cazul in care dobanda este fixa, suntem oarecum protejati de variatiile dobanzilor pe piata interbancara.

Avand in vedere ca dobanzile de la creditele ipotecare clasice acordate de banci au inceput sa se apropie semnificativ de cele ale Programului Prima Casa, singurul avantaj care a ramas in picioare pentru acest program ramane avansul care este in continuare de doar 5%, spre deosebite de cele de la creditele ipotecare clasice practicate de banci, care pot varia intre 15 si 40%.

You Might Also Like