Te-ai saturat sa fii dator?

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de datoriile trecute. Iata cateva povete care te pot ajuta in acest sens.

Fireste ca nu esti singur. Datornici de principiu sunt toti cei care au contractat candva un credit si al caror contract nu s-a incheiat, nu doar cei care au restante active la un imprumut.

Multi romani au un credit in derulare, fie el de nevoi, ipotecar ori de alta natura. De regula cei care au imprumut sume mari de bani sunt ingrijorati de situatia lor viitoare. Sa ai rate la casa nu este usor, mai ales cand ajungi intr-o situatie financiara limita.

Pana la urma, mai important este cum iti gestionezi situatia financiara, nu cum ai ajuns intr-o astfel de situatie.

Indiferent de forma imprumutului accesat, fie el bancar ori nebancar, un imprumut nu se stinge singur, trebuie sa te asiguri ca platesti ratele lunare aferente ori la data scadenta ai suma exacta menita a incheia socotelile cu institutia financiara.

De noi depinde modul in care gestionam un credit, cum procedam cand avem datorii neplatite, ce atitudine avem intr-o atare situatie.

Cel mai important aspect intr-o situatie de criza este cea de gestionare a emotiilor. Apoi, trebuie sa urmeze un plan ine pus la punct care sa te conduca catre obtinerea rezultatelor dorite.

Unii romani sunt rusinati de datoriile lor intr-atat incat nu discuta despre ele nici cu familia.

Au fost ani in care existau cresteri spectaculoase ale datornicilor la banci. De doi ani insa aceasta crestere s-a estompat. In fapt numarul datornicilor bancilor a scazut destul de mult in ultma vreme. Dupa ultimele statistici BNR scaderea era destul de insemnata, depasind 100.000 de la un an la altul.

Oricum, specialistii ne sfatuiesc sa incercam sa ajungem la o intelegere cu banca in cazul in care ajungem intr-o imposibilitate de plata a ratelor la un moment dat. Indeosebi la creditele ipotecare, unde ratele sunt mari, romanii intampina probleme.

Din nefericre multi tin pentru ei aceste probleme, crezand ca se rezolva de la sine. Fireste ca neluand nicio masura ajung in situatii si mai grave. Bancile pot vinde creantele catre firme de recuperari si situatia poate fi scapata de sub control cand nu iei nicio masura pentru remedierea ei.

Nu suntem o tara cara sa musteasca de cunostinte financiare, dimpotriva suntem si la acest capitol printre codasii europei. Din acest motiv se intampla foarte multe dintre aceste necazuri.

Oamenii nu sunt obisnuiti sa ajunga in situatii limita, nu le prevad, nu le preintampina, nu fac nimic sa le evite.

Orice plan pe care l-ai avea de redresare a situatiei tale financiare trebuie sa inceapa cu o hartie si un pix. Trebuie sa-ti conturezi situatia ta financiara actuala. Pleca de la a-ti calcula bine bugetul si abia apoi vezi unde poti face economii, la ce poti renunta, de unde poti obtine bani in plus, etc.

Obligatiile lunare este clar ca trebuie sa le platesti. Insa, daca n-ai lasa lumina aprinsa in toata casa poate n-ai mai plati atat de mult la curent luna viitoare.

Apoi, chiar iti foloseste abonamentul la mobil de 55 de euro? Chiar te uiti la 200 de canale la TV, sau te-ai putea descurca foarte bine si cu 24?

Ideea de baza este sa incerci sa reduci cheltuielile actuale, macar pana te pui din noi pe picioare din punct de vedere financiar.

Tine mai bine in frau cheluielile, noteaza-le, fa-ti un buget lunar de care sa te tii.

O evidenta mai stricta a cheltuielilor lunare este imperios necesara atunci cand ai datorii de platit: rate lunare la banca, imprumuturi la prieteni si rude, etc.

Daca ai ajuns intr-o situatie limita, trebuie sa iti determini niste prioritati. Stabileste exact care este ordinea de plata a datoriilor: rata la credit, chiria, facturile de intretinere, gradinita, cursuri de pian etc.

Cel mai simplu este sa procedezi ca pe vremuri cand bunicile noastre isi tineau in frau bugetul. Vezi ce venituri lunare ai cumulat, scade din ele toate cheltuielile aferente si vezi daca esti pe plus sau pe minus. Daca esti pe minus, trebuie sa-ti reduci cheltuielile actuale. Redu tot ce poti si de unde poti. Pastreaza strictul necesar. la o adica poti trai si cu un telefon fara internet, poti supravietui si fara televizor, si fara abonament la sala, si fara imbracaminte din Mall, si fara mese de lux.

Prioritare sunt cu siguranta datoriile. Apoi, fii atent sa nu te imprumuti din nou. Datorii in plus este exact ce nu trebuie sa faci.

Cum platesti datoriile si cum alegi momentul?

Nu exista moment ales la plata datoriilor. Cand ai banii disponibili, le platesti. Daca ai acum bani, acum le platesti.

Ideea este ca, cu cat platesti mai repede datoriile, cu atat scapi din acest lant al slabiciunilor.

Orice datorie vine dupa sine cu alte costuri (penalizari de intarziere, dobanzi mai mari etc), deci intarziind nu vei face dacat sa te adancesti si mai tare in datorii. Cel mai bine ar fi sa apelezi la refinantarea unor credite restante, decat sa te culci pe o ureche si sa te trezesti cu recuperatorii la usa.

Calculeaza ce poti plati la limita maxima posibila si plateste acum. Nu amana datoria pentru a-ti cumpara adidasi noi ori pentru a-ti lua ultimul model de smartphone.

Datoriile sunt de regula coplesitoare si doar achitarea lor te pot face sa iti recapeti increderea in tine, sa-ti revii la viata.

Cum spuneam la inceput, importat atunci cand ai datorii este sa nu te panichezi. Un om panicat face multe greseli.

Fii calm si incearca sa rezolvi situatia. Este o perioada stresanta dar depinde de tine sa nu dureze prea mult.

Iata cateva sfaturi ce te-ar putea sa iei dintr-o astfel de situatie:

  • cauta inca o sursa de venit (mai ia niste ore in plus la serviciu, cauta-ti un serviciu part-time, incearca sa muncesti si de acasa, cauta-ti un job mai bine platit, incepe o afacere)
  • reprofileaza-te, imbunatateste-ti skill-urile, fa cursuri pentru imbunatatirea unor cunostinte etc
  • cauta sa obtii o marire de salariu, punand in prim plan situatia ta financiara actuala, si explicand ca ai putea sa lucrezi mult mai eficient daca ai fi mai linistit ca ti-ai achitat datoriile; pune in evidenta cresterea performantelor la locul de munca in lipsa stresului la care esti supus.
  • ai obiecte de valoare de care te poti dispensa macar pentru o perioada ori pentru totdeauna? Poti sa le amanetezi ori sa le vinzi.
  • daca ai indemanarea necesara poti realiza obiecte care sa-ti aduca un venit suplimentar
  • orice mica suma iti intra la un moment dat, directioneaz-o catre datoriile neachitate. Acesta este un semn de bunavointa din partea ta pentru creditori. Acestia vor fi mai intelegatori daca le explici situatia si dai dovada ca te intereseaza si faci totul pentru a-ti redresa situatia financiara.

You Might Also Like