Se „indulcesc” creditele ipotecare?

Se incearca revigorarea creditelor ipotecare noi si vechi?

La o prima analiza a evolutiei pietii creditelor ipotecare in 2015, am putea trage conzluzia ca acestea au o tendinta de relansare.

Primele semnale venite dinspre piata s-au inregistrat odata cu nebunia creata de devalorizarea leului in fata francului elvetian. Unele banci au si luat masuri de intrajutorare a clientilor, cum este cazul celor de la Banca Transilvania pentru clientii Volksbank, banca pe care au achizitionat-o in mod oficial de acum. Alte banci se pregatesc pentru diverse programe de sprijinire a clientilor in vederea diminuarii intrucatva a ratelor la creditele ipotecare in franci elvetieni, pana se realizeaza conversia in leu ori in euro.

Se pare ca exista si un proiect de lege, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, in care se propune ca acei clienti cu credite iptecare, care au un venit de sub 3.000 de lei, sa poata sa efectueze conversia in conditile in care statul o garanteaza partial. Astfel, se doreste acordarea unui discount de 15% persoanelor care au credite ipotecare in valute ce s-au devalorizat cu peste 50% fata de leu, din momentul accesarii creditului pana astazi. Aceste credite fiind garantare de stat cu 50% din valoarea rezultata in urma conversiei, valoare diminuata, cum spuneam mai sus, cu 15%.

Pe de alta parte, observam o tendinta de indulcire si a conditiilor de acordare pentru creditele ipotecare actuale, din oferta bancilor. Dobanda anuala efectiva a scazut destul de mult fata de ultimii ani, iar cerintele nu mai sunt nici ele atat de draconice.

In topul actual al creditelor imobiliare se pare ca s-a instalat broker-ul de credite Kiwi Finance, ce ofera clientilor un credit imobiliar VIP – de la Garanti Bank, cu virarea venitului prin banca.

Oferta celor de la Kiwi Finance este cu adevarat atractiva, tinand cont ca dobanda anuala efectiva este sub 5%. Mai exact, pentru un credit ipotecar de 270.000 de lei, acordat pe 30 de ani, ai de plata o rata lunara de 1.302 lei, dobanda anuala efectiva ajungand la 4,29%.

Ca unul din ce mai mari brokeri de credite din Romania, cei de la Kiwi Finance si-au dezvoltat in timp o echipa performanta, ce va pot sfatui si indruma catre cel mai avantajos credit ipotecar, care sa fie in acord cu situatia dumneavoastra financiara.

Conform celor de la Conso (conso.ro), din topul celor mai bune credite ipotecare (noi am analiza varianta unui credit de 150.000 lei, cu 50.000 lei avans, adica un total de 100.000 de lei credit, pe o perioada de 30 de ani. Asadar, topul celor mai bune solutii financiare ipotecare, in conditiile date, este urmatorul:

1. Kiwi Finance in colaborare cu Garanti Bank (cu virare venit) – DAE 4,36%;
2. BRD – (cu virare venit) – DAE 4,52%;
3. Banca Transilvania – (cu virare venit) – DAE 4,55%;
4. Garanti Bank – (cu virare venit) – DAE 4,67%;
5. Credit Agricole – (cu virare venit) – DAE 4,75%;
6. CEC Bank – DAE 4,80%.
7. Veneto Banca – (cu virare venit) – DAE 4,83%;
8. Alpha Bank – (cu virare venit) – DAE 4,83%;
9. BCR – (cu virare venit) – DAE 4,89%;
10. Raiffeisen Bank – (cu virare venit) – DAE 4,90%.

You Might Also Like