Specialistii ne atentioneaza ca in 2022 s-ar putea sa creasca mult valoarea creditelor ipotecare si a investiilor imobiliare
Tendinte de crestere in acest sector s-au remarcat inca de anul trecut, cand valoarea creditelor ipotecare si a altor investitii imobiliare au depasit 10% din produsul intern brut.
Toata lumea este dezamagita de nivelul intermedierii financiare in Romania. Si din pacate nivelul acestia a scazut din ce in ce mai mult, astazi Romania regasindu-se sub media UE la acest capitol.
Din datele furnizate de Asociatia Romana a Bancilor, reiese ca mai mult de 485 270 de persoane fizice au apelat la credite ipotecare/imobiliare si si-au cumparat o locuinta ori au facut investitii imobiliare. Statisticile arata ca numarul debitorilor la creditele ipotecare este de 283 769, fiind vorba doar de persoane fizice, iar cei care au efectuat investitii imobiliare sunt in numar de 201 505.
Asadar, la nivlul anului trecut, investitiile imobiliare au cumulat un total de 20 miliarde euro, suma care reprezinta 10% din PIB.
ARB atrage atentia ca este nevoie urgenta de masuri pentru cresterea intermedierii financiare. Ei ne spun ca in fapt nivelul acestei intermedieri depinde foarte mult de cresterea PIB-ului per cap de locuitor.
Desi Romania nu mai este unde era inainte de aderarea la UE, PIB-ul crescand in acest rastim cu 160%, tot stam prost fata de restul UE.
Din statisticile BNR reiese ca in decembrie 2019, nivelul creditelor pentru locuinte acordate a fost de 58.096,6 mil lei, iar cele in euro de 21 292,7mil euro.
De remarcat cresterea destul de insemnata a creditelor acordate in lei, de la 66 155,4 mil lei in 2017, la 81 175 la finele anului trecut. In acelasi timp, pe acelasi interval, creditele acordate in euro pentru locuinte au scazut de la 24.964,6 mil euro la 21.292,7 mil euro.
Pe partea de companii, finantarile au valori de 25 miliardei lei la finalul anului trecut.
Exista semnale pentru cresterea creditelor ipotecare in 2022, inclusiv la nivelul de preturi ale locuintelor.
Deocamdata, insa, lucrurile vor depinde si de evolutia programului Prima Casa, program care va stagna pe moment datorita turbulentelor politice.
Programul Prima Casa 2022 era anuntat cu buget marit, insa, deocamdata mai avem de asteptat pana il vom vedea lansat.
In ofertele bancilor exista credite pentru casa cu costuri destul de avantajoase, dobanzile nevariind prea mult fata de programul Prima Casa.
In fapt, printre putinele avantaje ramase la Programul Prima Casa ramane avansul destul de mic, avantajos din punctul de vedere al clientilor.
In rest, costurile creditelor ipotecare din portofoliul bancilor nu mai sunt atat de ridicate comparativ u cele oferite prin programul Prima Casa.