Romanii refuzati de banci iau credite nebancare comode

Acceptand si dobanzi mai mari, numai sa li se aprobe creditul, romanii apeleaza din ce in ce mai mai mult la produsele nebancare de la IFN.

Imprumuturile acordate de IFN sunt mai facile dar mai scumpe decat cele ale bancilor, multe persoane privind aceste produse ca pe o ultima solutie pentru a face rost de bani.

Pana la urma, indiferent de urgenta, eligibilitatea scazuta determina refuzul bancilor de a te imprumuta, si atunci invariabil cauti alte produse alternative cu cerinte mai usoare.

Romanii au la indemana astfel de solutii facile de a obtine banii doriti aepaldn la institutiile financiare nebancare.

Rapiditatea cu care aceste societati ofera astazi imprumuturi reprezinta un atuu major in ochii clientilor, multi dintre ei presati de timp.

Cum sunt privite creditele nebancare in piata?

Desi creditele nebancare sunt mai scumpe decat produsele oferite de banci, aceste produse au devenit tot mai populare in piata, facand concurenta serioasa bancilor.

Bancile nu au stat nici ele degeaba, transformandu-si la randul lor produsele intr-unele mai facile, mai apropiate de clienti. Au renuntat la adeverinta de venit si la alte documente costisitoare care prelungeau la nesfarsit perioada de aprobare. Au trecut la investigarea veniturilor prin intermediul ANAF. Iar in ultima perioada au aparut cateva oferte de credite online in dreptul bancilor.

Nici IFN-urile nu aproba toate solicitarile de credite. Dupa unele statistici de la diverse institutii nebancare, mai mult de jumatate din cereri sunt respinse. Iata deci ca si IFN-urile isi triaza clientii si nu ii accepta pe toti la finantare.

In perioadele cu cheltuieli aglomerate, cum sunt perioadele de sarbatori, dar si perioadele de iarna cu cheltuieli mari pe anumite sectoare, imprumuturile de la IFN cresc simtitor.

Vestea buna este ca, conform statisticilor BNR, numarul restanitierilor din piata a scazut. Daca in ultimii ani aveam o crestere destul de importanta a persoanelor cu intarzieri la plata unor credite, iata ca in acest an avem o scadere a numarului de rau platnici. Si chiar avem o scadere insemnata, de peste 100.000 persoane. Anul trecut ne apropiat vertiginos de 700.000 persoane cu restante, anul acesta am scazut bine sub 600.000.

Si IFN-urile au avut in ultimii ani o politica de tinere sub control a intarzierilor la plata.

Probabil ca un fapt inseamnat in piata care a dus la o diminuare a creditelor neperformante a fost si cresterea salariului minim pe economie.

Costul unui imprumut rapid ramane inca ridicat, dar romanii prefera astfel de costuri mari, pentru ca nu sunt eligibili pentru creditele mai ieftine ale bancilor.

Pentru toate creditele nebancare nu se solicita avans. Sunt insa necesare garantii pentru unele. Majoritatea IFN-urilor acorda insa credite fara garantii.

Obtinerea unui imprumut nebancar se face destul de usor, cu actul de identitate si o dovada de venit (extrasul de cont este actul cel mai frecvent solicitat in piata).

Rambursarea acestor produse nebancare se face in rate lunare ori saptamanale, dar exista si IFN-uri axate pe microcreditare ale caror rambursari se executa intr-o singura transa la finalul contractului (aceste acordari se face de regula pentru maxim 30 de zile).

Printre cele mai cunoscute IFN-uri din piata, ca marime si vizibilitate amintim aici: Cetelem, BRD Finance, UniCredit Consumer Financing, Ralfi IFN, Provident, Credius, iCredit, IFN Extra Finance etc.

Dintre IFN-urile axate pe microcreditare, aminim aici: Viva Credit, Telecredit, CreditFix, Ferratum, Viaconto, Hora Credit etc.

You Might Also Like