Dac ar fi sa ne luam dupa ultimele evolutii ale IRCC si ROBOR, am putea sa spunem ca vom plati mai putin in acest an pe credite.
In 20 ianuarie 2020, BNR a afisat un ROBOR la nivelul de 3,16 la 3 luni si 3,25 la 6 luni.
IRCC-ul are la momentul actual valoarea de 2,36.
Ambii indici sunt in usoara scadere.
Creditele pot avea costuri mai reduse, daca suma pe care o imprumuti este mai mare. Aceasta scadere a costului depinde si de politica banci si de felul in care isi structureaza pragurile creditarii.
La prima vedere ar trebui sa fie indeajuns sa imprumuti o suma mai mare, ca sa iesi mai ieftin, dar aceasta nu este o regula unanim valabila. Din fericire mai toate bancile au calculatoare de credite unde poti calcula diferite costuri in functie de sume variate si de perioadele de creditare alese.
Apoi, costul unului credit nu este format doar din IRCC ori ROBOR, mai intervine si rate dobanzii, indicator stabilit de banca. Rata bancii poate schimba fundamental costul unui credit.
In prezent ratele dobanzilor au crescut semnificativ la creditele in lei fata de acum cativa ani in urma. Suntem intr-o perioada buna pentru creditare, desi aceasta pare sa inainteze destul de greoi.
Sfaturi utile la accesarea unui credit:
- verifica cu atentie oferta bancii
- vezi ce pareri au altii despre oferta, mai ales daca exista review-uri de la persoane care au accesat-o deja
- citeste cu atentie contractul de credit, fii atent la clauze in mod special, dar si la consecinte in caz de incalcare a unor puncte din contract
- verifica cu atentie costurile – ia drept reper dobanda anuala efectiva
- nu imprumuta mai mult decat ai nevoie si decat iti permiti
- ramburseaza anticipat daca poti, pentru a-ti reduce costurile
Cum pot gasi cel mai ieftin credit din piata?
De principiu, daca compari mai multe oferte, poti sa o alege pe cea cu dobanda anuala efectiva cea mai redusa, daca vorbim de acelasi tip de produse, de aceeasi suma si aceeasi perioada de contractare.
Insa, nu intotdeauna oferta cu DAE-ul cel mai mic este si cea mai avantajoasa. S-ar putea ca unele clauze din contract sa nu fie deloc in avantajul tau, motiv pentru care trebuie sa iei in considerare nu doar costurile actuale cunoscute ci si pe cele posibil probabile din viitor.