Multi se intreaba cat timp trebuie sa treaca de la accesare pentru a putea sa-ti refinantezi un credit.
Solutii de refinantare ofera toate bancile mari, fiecare venind cu conditii proprii ce tin de politica bancii.
Am primit de multe ori intrebarea – dupa cat timp se poate refinanta un imprumut? -, de aceea ne-am gandit sa raspundem pe larg, tinand cont de mai multe aspecte gasite in intrebarile voastre.
In primul rand e bine de stiut ca refinatarea unui credit presupune sa obtii un nou produs cu care sa-ti stingi vechiul credit si eventual sa obtii si o suma de bani in plus.
Fiecare are motivele sale de refinantare, unii vor o rata mai mica, altii care au mai multe credite in derulare vor sa le stranga pe toate intr-unul singur si sa plateasca o singura rata lunara.
In esenta, cand apelezi la o refinantare ar trebui sa obtii niste conditii de creditare mai avantajoase.
Premise legale
Conform unei ordonante de urgenta, OUG 50, orice client are dreptul sa se retraga dintr-un contract apeland la rambursare anticipata.
Refinantarea nu este condiitionata de un anumit interval de timp care trebuie sa treaca intre momentul contractarii si cel al refinantarii.
„Art. 66. – Consumatorul are dreptul, in orice moment, sa se libereze in tot sau in parte de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit….”
De asemenea, tot in aceeasi ordonanta este stipulat si faptul ca creditorul are dreptul la o compensatie cand se apeleaza la rambursarea anticipata.
Valoarea compensatiei este prevazta de asemenea in lege.
Ea poate fi:
- 1% din valoarea imprumutului stins anticipat, daca perioada ramasa pana la incheierea contractului e mai mare de un an
- 0,5%, daca perioada ramasa este mai mica de un an.
Sunt si cazuri in care nu se solicita comosion de rambursare anticipata:
- cand suntem in situatia executarii unui contract de asigurari
- cand contractul de credit a fost acoperit sub forma unei descoperiri de cont.
Refinantarea creditelor nu este neaparat un subiect deezbatut in piata. In ultima vreme el a fost unul de interes insa pentru multi romani. Interesul s-a datorat noului indicator IRCC pentru credite, cel ce a inlocuit vechiul ROBOR.
Nu intotdeauna refinantarea este solutie. De cele mai multe ori refinantare nu inseamna si ieftinire.
Chiar daca aparent s-ar putea sa obtii o reducere de dobanda, s-ar putea ca pretul refinantarii sa atenueze vertiginos castigul din dobanda.
Sfat: Nu te bucura ca ai vazut o dobanda mai mica la o banca si nu te grabi sa refinantezi imediat. Vezi in primul rand cat trebuie sa platesti pe comisionul de rambursare, ce conditii de eligibilitate trebuie sa indeplinesti la noua banca, ce consecinte sunt in caz de neplata.