In cat timp se aproba un credit ipotecar, dar unul de nevoi personale?

Cat timp dureaza aprobarea unui credit ipotecar? Cat dureaza sa primesti un credit de nevoi personale?

Daca aplici petru un credit ipotecar ori pentru un credit de nevoi personale in 2018, trebuie sa stii ca aprobarea nu mai dureaza ca acum cativa ani in urma. Bancile au diminuat foarte mult timpii de acordare pentru creditele lor, inclusiv pentru cele ipotecare.

In cazul creditelor de nevoi personale, aprobarea se poate face si in aceeasi zi. De aceea, unele banci promit banii in mana in ziua accesarii – vezi ‘crediul pe loc de la ING Bank”.

Ultima noutate in materie de credite de nevoi personale pentru 2018 o reprezinta tendinta bancilor de a directiona clientii catre o prea-aprobare online. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca, online, iti lasi datele personale, si alte informatii legate de creditul dorit, urmand ca atunci cand te deplasezi la sediul bancii sa perfectezi contractul de credit si sa semenezi celelalte documente aferente.

Unele banci merg pe varianta contactarii telefonice, dupa ce ati completat datele online. In acest caz, s-ar putea sa asteptati un timp.

Durata aprobarii unui credit de nevoi personale este legata si de valoarea creditului. Daca este unul cu valoare ridicata, banca se asigura ca ai bonitatea ncesara si stabilitatea economica in timp, pentru achitarea in bune conditii a ratelor.

Bancile, la nivelul lui 2018, analizeaza cererile de finantare foarte repede in cazul imprumutului de nevoi personale. Cum inspectarea veniturilor se face in mare parte prin intermediul ANAF, tot procesul nu dureaza prea mult.

Evident, trebuie sa te asiguri atunci cand mergi la banca pentru solicitarea unui credit ca ai toate documentele necesare, ca actele pe care le ai sunt in regula. Acest lucru presupune ca tu te-ai interesat deja, fie la o agentie, fie online pe platforma bancii, despre actele necesare accesarii unui credit de nevoi personale ori ipotecar, dupa caz.

Bancile nu acorda credite online. Ofera doar posibilitatea compeltarii unor forumulare ca sa simplifice drumul la sediu al clientului. Astfel se diminueaza timpul de asteptare in angetia bancii.

Odata ajuns la banca vei primi in primul rand acordul de itnerograre a bazei de date a Biroului de Credit si, daca e cazul, cel de inspectare a veniturilor tale la ANAF. S-ar putea sa mai primesti, odata cu contractul de credit si o serie de asigurari si alte acte adiacente creditului.

Pentru a ti se aproba creditul, banca verifica in primul rand gradul de indatorare. Astfel se analizeaza pe langa veniturile tale si cheltuielile curente si alte indatorari actuale pe care le ai, precum si informatii despre numarul membrilor din familie, despre alti contributori la veniturile familie (acolo unde e cazul).

Cat dureaza sa ti se aprobe un credit ipotecar?

Raspunsul e simplu. Dureaza mai mult decat unul de nevoi personale. Pentru un credit ipotecar intervin mult mai multe documente asiguratorii, de la actele casei, pana la evaluari, venituri, stabilitate financiara pe termenul derularii contractului, etc.

La un credit ipotecar diferenta se face prin documentele cadastrale in primul rand. Pentru ca in rest se urmeaza cam aceleasi cai ca si la unul de nevoi personale.

In ultimul timp a mai aparut un act necesar a fi prezentat, este vorba de certificatul energetic. Documentele cadastrale si certificatul energetic nu depind de banca. Asadar, cu cat le ai mai repede cu atat mai repede se incheie contractul.

Toate documentele aduse de tine, sunt analizate de consilierii de credite din sucursalele bancilor. Acest lucru dureaza pentru ca se verifica destul de multe aspecte. Dupa ce se sunt verificate de consilierul de credite aceste documente sunt trimise spre verificare catre departamentul juridic. Si aici trece ceva timp pentru a se asigura cnformitatea si prezenta actelor necesare solicitate. De aceea, in cazul unui credit ipotecar, timpul de aprobare este mult mai lung decat in cazul unuia de nevoi personale. De regula, durata medie de aprobare pentru un credit ipotecar este de o luna.

In cazul creditelor Prima Casa, sunt verificate de banca si alte aspecte, pe langa cele comune unui credit ipotecar clasic. Astfel, timpul de aprobare este mult mai lung. Cand accesezi un credit Prima Casa, documentele vor fi trimise si catre Fondul de Garantare, care, dupa verificare, le retrimite la banca. Asadar, un timp in plus in analiza fata de un credit ipotecar clasic. In cazul creditelor Prima Casa, durata de aprobare poate sa ajunga si la 3-4 luni.

Etapele de parcurs in optinerea unui credit ipotecar:
– precalificarea – se obtine verificandu-se bonitatea si gradul de indatorare, precum si o parte din documentele personale disponibile (iaici incluzandu-se adeverinta de salariu, vechimea in munca, etc)
– cautarea si identificarea unui case. Aceasta etapa nu trebuie sa tergiverseze, caci astfel poti sa pierzi precalificarea bancara.
– trimiterea documentelor catre banca
– estimarea valorii casei – facuta de un evaluar trimis de banca, care va vedea casa, va face fotografii in exterior si in interior.
– revizuirea dosarului in functie de valoarea estimata de evaluator si acceptata de banca
– verificarea titlurilor de proprietate – de multe ori este nevoie sa se realizeze un nou certificat de localizare si verificarea la notar a titlurilor
– asigurarea locuintei – cu un asigurat agreat de banca ori unul ales de tine si agreat de banca.
– banii pe masa notarului – notarul de ocupa de distribuirea banilor, in conformitate cu actul de vanzare.
– semnaturile finale care se dau in fata notarului, cand se semneaza actul ipotecar final, unde vor fi prezenti vanzatorul, cumparatorul, notarul, reprezentantii bancii.

Odata parcurse aceste etape veti deveni proprietar al locuintei si responsabil cu plata viitoarelor rate lunare aferente creditului ipotecar.

You Might Also Like