Imprumuturi pentru someri si alte persoane fara carte de munca

Somerii si persoanele fara carte de munca au accesul ingreunat la imprumuturi, fie ele si rapide

Exista credite rapide pentru someri si alte categorii sociale ce nu detin carte munca, cu conditia ca acestia sa faca dovada unui venit sigur care sa ofere institutiilor financiare certitudinea ca au de unde sa ramburseze banii solicitati.

Credute rapide pentru someri, pentru persoane fara un venit salarial stabil pe cartea de munca, se pot orienta catre IFN-urile ce detin in portofoliu microcredite. Sunt singurele produse financiare permisive, accesibile si acestor persoane.

De curand, guvernul a lansat in dezbatere un program intitulat „Investeste in tine”, program care are drept scop oferirea de credite pentru tinerii intre 16 si 26 de ani, tineri ce urmeaza o forma de invatamant ori cursuri de calificare sau specializare. Pentru aceasta categorie de cetateani, tinerii intre 16 si 26 de ani, sumele propuse pentru creditare pot avea o valoare maxima de 40.000 de lei si se poate extinde acest maxim cu inca 20.000 de lei daca tanarul se angajeaza in perioada programului.

De asemenea, programul „investeste in tine” se adreseaza si persoanelor intre 26 si 55 de ani, insa aici sumele alocate sunt mai mici, maximul ajungand la 35.000 de lei cu posibilitate de marire cu inca 20.000 de lei daca persoana este angajat ori se angajeaza pe parcursul programului.

Creditele pentru tineri din programul propus de guvern sunt garantat in proportie de 80%, restul fiind garantate de solicitant. Perioada de creditare este de 10 ani.

Aceste credite pentru tinerii someri, pentru ceateni fara loc de munca, fara carte de munca, pot fi folosite in scopuri educative, culturale, de sanatate, pentru achizitia de echipamente sportive pentru uz personale, pentru participare la achizitia unei locuinte ori pentru renovarea unei locuinte.

Bugetul programului „investeste in tine” este de un miliard.

Acest proiect de ordonanta prin care statul vrea sa garanteze imprumuturi fara dobanda pentru tineri a fost deja criticat de mai multe asciatii. Unii sustin ca ar fi bine ca banii imprumutati de tineri sa fie restituiti in momentul in care acestia ating un nivel salarial care sa le permita rambursarea in bune conditii, cu eventuale deduceri daca se muta in mediu rural ori daca isi intemeiaza o familie.

Oricum, priectul este inca in dezbatere si asteptam cu interes sa va tinem la curent cu forma finala aprobata.

Credite fara dobanda pentru tinerii pana in 26 de ani, dar si pentru persoanele intre 26 si 55 de ani, ar fi utile pentru reconversia profesionala si implicit pentru diminuarea numarului de someri.

Din pacat, romanii nu au inca o cultura financiara nici macar minima si s-ar putea ca acest program guvernamental sa nu ai rezultatele scontate.

De asemenea, nici tranzitia de la o profesie la alta nu este agreata de ceateanul roman.

In fine, pana la urma programul „investeste in tine” nu este o idee rea. Era bine daca venea insotit si de niste studii de piata solide.

Conform spuselor primului ministru, banii vor veni de la banci, statul urmand sa plateasca dobanda de 6%. De asemenea, statul garanteaza un procent de 80% din aceste credite, restul de 20% fiind suportate de persoana, daca aceasta este angajata.

You Might Also Like