Imprumuturi nebancare fara garantii. Da sau nu?

Noutati de la IFN? Ceavantaje ofera imprumuturile rapide nebancare fara garantii in 2023? Costuri, acte, conditii, pareri. 

Acest tip de creditare este oferit de societatile nebancare cunoscute dupa abrevierea IFN – Institutii Financiare Nebancare.

Chiar daca multi considera aceste firme nebancare drept firme ‘ciudate’, ele sunt autorizate de BNR si functioneaza sub atenta monitorizare a bancii nationale.

In portofoliul IFN-urilor se regasesc mai multe tipuri de credite, atat cu garantii cat si fara.

In cazul creditelor fara garantii, cele mai populare sunt microcreditele acordate online, rapid si fara multe acte.

Nu mai e nicio surpriza pentru nimeni faptul ca, daca ai nevoie de bani urgent, cea mai rapida cale de a-i obtine e sa apelezi astfel de credite online de la IFN.

IFN-urile nu se deosebesc foarte mult de banci, cel putin pe partea de creditare. Diferenta majora deriva din faptul ca, IFN-urile nu tin depozite asa cum o fac bancile.

Pentru clientii grabiti, disperati, in nevoie, creditele nebancare urgente ce pot fi accesate online sunt o solutie comoda si confortabila la care apeleaza tot mai des.

Popularitatea creditelor online de la IFN a crescut vizibil in ultimii ani.

Ne amintim ca la inceputurile acestor produse financiare nebancare nesiguranta clientilor era una destul de apasatoare. Oamenii nu aveau incredere in astfel de produse. Nici conditiile nu ii ajutau prea mult.

Insa, intre timp, regulile au devenit mai clare, transparenta mult mai mare, iar accesibilitatea facila a dat avant pietii. Clientii au devenit tot mai interesati de astfel de imprumuturi, lucru certificat de amploarea pe care a luat-o acest sector in ultimii ani.

Lucrurile s-au mai amortizat anul acesta, cand a fost limitat gradul de indatorare, iar banca nationala a solicitat IFN-urilor o marire importanta de capital. A fost un mic cutremur in piata nebancara, unele IFN-uri nu au supravietuit, altele si-au modificat portofoliul.

Insa, una peste alta, imprumuturile nebancare sunt in continuarea in topul preferintelor oamenilor si nu credem sa fie detronate prea curand.

Ce reprezinta imprumuturile nebancare fara garantii?

Aceste produse financiare aflate in portofoliul IFN-urilor semnifica ideea ca societatea ce le acorda nu solicita clientilor garantii in schimbul sumelor de bani imprumutate. Ele de regula nu vin in cuantum ridicat si pe perioade lungi.

In aceasta categorie de imprumturi de la IFN intra mai multe tipuri de produse. Dar ar fi sa ne luam dupa registrele de la BNR, pana la urma exista o singura categorie mare aferenta acestor tipuri de produse, ea se numeste Activitati multiple de creditare. Insa, mai sunt si microcreditele, categorie de produse prezenta in portofoliul unora dintre IFN-uri.

In zona creditelor fara garantii coexista creditele pe termen scurt, cele cu acordare la domiciliu, imprumuturile pentru studenti ori pentru pensionari, cardurile de credit etc.

Contractul de credit specific actor produse nu este garantat in esenta cu un bun ori bunuri de valoare. Riscurile asociate acestor produse sunt acopere din costuri. De aceea, dobanzile practicate de IFN-uri pentru imprumturile rapide fara garantii sunt de regula mari.

Insa, printre aceste credite fara garantii exista si un alt fel de garantare, nu doar cea acoperit de costuri. Spre exemplu, creditele pentru studenti sunt garantate prin evolutia ulterioara a tanarului, mizandu-se pe o cariera de succes. Cardul de credit este bazat pe salariul pe care posesorul il incaseaza.

Cum sunt percepute creditele fara garantii la nivelul populatiei?

In Romania astfel de imprumuturi sunt destul de bine primite in piata. Ultimii ani le-a adus o popularitate crescanda. Putem spune ca azi chiar sunt destul de bine digerate de public, comparativ cu atitudunea reticenta din urma cu cativa ani.

De la popularul credit cu buletinul atat de frecvent inainte de criza economica s-a ajuns la creditul cu verificare la ANAF de astazi. Practic, astazi nimeni nu-si mai pune problema ca ar putea sa se imprumute daca nu are un venit. Acest lucru este subinteles din limitarea gradului de indatorare.

Avantajele imprumuturile rapide fara garantii sunt date in primul rand de timpii scurti de acordare, de conditiile laxe de eligibilitate si de posibilitatea reesalonarii in caz de imposibilitate de rambursare la timp.

Una dintre atractiile principale ale acestor imprumuturi este reprezentata de permisivitatea crescuta. Unele IFN-uri care au astfel de produse in protofoliu acorda credite si persoanelor inscrise in Biroul de Credit, altele acorda persoanelor fara loc de munca stabil, altele permit accesul celor fara vechime in munca, s.a.m.d.

Cum pot obtine astfel de credite fara garantii?

Aceste tipuri de produse sunt cele care nu solicita clientului sa-si expuna cheltuielile efectuate cu banii imprumutati.

Aceste produse sunt accesate de persoanele aflate intr-o situatie financiara dificila.

Pentru a face fata unor cheltuieli neasteptate, oamenii apeleaza la astfel de imprumuturi, mizand pe perioadele scurte de acordare.

Practic, putem sa consideram astfel de imprumturi ca pe niste solutii pe termen scurt.

Costurile ridicate fac din ele insa niste produse destul de greu digerabile. De aceea este bine sa nu ajungi sa reesalonezi un astfel de credit, pentru a nu ajunge in situatia de a plati dobanzi suplimentare ori penalizari.

In primul rand trebuie sa verifici daca indeplinesti conditiile de eligibilitate impuse de institutia careia i te adresezi. Apoi, trebuie sa fii sigur ca poti face rost de actele solicitate.

Urmatorul pas este sa verifici conditiile de creditare, inclusiv cu consecintele in caz de intarzieri ori nerespectarea contractului de credit.

Daca esti multumit de oferta poti aplica. De regula, astfel de produse pot fi accesate online, prin telefon ori prin SMS.

Cand este bine sa accesezi imprumturi nebancare fara garantii?

Pentru ca au dobanzi mari, este indicat sa apelezi la aceste produse doar in situatii de urgenta. Accesarea este rapida, comoda si confortabila si a putea sa fii tentat sa te imprumuti rapid. Insa, trebuie sa te gandesti ce va urma. Poate e mai indicat sa te indrepti catre creditele pe termen lung, cu rate mai mici si dobanda mai mica. Poate e mai indicat sa vezi daca te califici pentru un credit de la banci, sa obtii astfel niste costuri mult mai mici, cu conditia sa te califici.

Sunt multe discutii legate de inportunitatea imprumuturilor rapide fara garantii, insa, fiecare trebuie sa fie responsabil atunci cand ia o decizie pentru el si familia lui.

Un imprumut este o responsabilitate si trebuie sa o luam in cunostinta de cauza. Informatia trebuie sa ajunga la noi in mod clar, coerent si complet. Daca nu, vom fi suprinsi negativ ulterior.

Un credit fara garantii te poate scoate din niste probleme si te poate baga in altele destul de rapid.

Care imprumuturi oferite de IFN-uri sunt mai avantajoase, cele cu sau fara garantii?

IFN-urile sau Institutiile Financiare Nebancare sunt societati financiare ce isi desfasoara activitatea intr-un mod similar cu cel al bancilor, cu exceptia faptului ca ele nu tin depozite si nu emit carduri.

Cumva, societatile nebancare vin in completarea activitatilor bancare, completandu-le pe partea de acordare de credite.

Imprumuturile rapide fara garantii de la IFN sunt destul de populare in piata, mai ales datorita facilitatilor de accesare online, apreciate in mod deosebit de clienti.

Cele acordate cu garantii ofera de regula sume mai mari pe termen mai lung. Dobanzile acestora sunt si mai reduse decat cele practicate pentru microcredite.

Din perspectiva clientului fiecare dintre cele doua variante pot fi avantajoase ori dezavantajoase pentru el, in functie de nevoile lui de moment.

Functionarea IFN-urilor este legala, aceste firme fiind autorizate sa functioneze de catre BNR. BNR le monitorizeaza activitatea si le verifica periodic. La randul lor, IFN-urile trimit rapoarte catre BNR in format standars solicitat de banca nationala.

Avand un portofoliu mai restrans decat al bancilor, societatile nebancare sunt si mai agile in piata, jongland mai bine cu sumele mici acordate pe termen scurt.

Un imprumut nebancar se acorda in conditii mai lejere decat creditele oferite de banci, motiv pentru care este si preferat de clientii cu eligibilitate mai putin buna.

Printre cele mai cautate produse nebancare sunt imprumuturile rapide acordate fara garantii. Un astfel de produs negarantat este un risc pentru societatea care il acord, din acest motiv apar si dobanzile uneori deosebit de mari.

IFN-urile si-au numit imprumuturile rapide nebancare fara garantii in varii moduri, care mai de care mai sugestive pentru clienti. Practic, orice facilitate oferita a fost transformata intr-un nume sonor, in ideea de a sugera clientilor exact ceea ce vor primi. Fireste ca mai sunt si exagerari, dar pana la urma, in care reclama nu sunt.

De la denumiri precum credit doar cu buletinul, la cel pana la salariu ori la domiciliu, exista multe variante indeosebi bazate pe anumite permisivitati. Ele nu sunt produse de sine statatoare, fiind incadrate fie in categoria de credite de consum, fie in cea de microcreditare, in functie de maximul sumelor acordate.

IFN-urile au in oferta si carduri, dar aceste oferte sunt in co-branded cu diverse alte institutii financiare.

Avantajele imprumuturilor rapide nebancare fara garantii:

 • rapiditatea de accesare
 • rapiditatea de obtinere a banilor
 • fara deplasari
 • acte putine ori deloc – se merge in ultima vreme pe acte scanate (unele IFN-uri au renuntat si la adeverinta de venit ori exatrasul de cont, alegand varianta de verificare a veniturilor prin intermediul ANAF, cu acordul expres al clientilor)
 • istoricul de creditare nu trebuie sa fie perfect, aceste societati acceptand si restantieri la creditare
 • se accepta venituri din diverse surse

Cel mai mare dezavantaj al imprumuturilor fara garantii de la IFN este dobanda ridicata. Ar mai fi si penalizarile in caz de nerespectare a contractului de credit, dar in aceasta zona IFN-urile au gasit si alte rezolvari de genul reesalonarilor ori prelungirii contractului.

De regula cerintele acestor firme sunt limitate, ele fiind legate indeosebi de cetatenie, de varsta si de grad de indatorare.

Alegerea unui IFN la care sa aplici pentru un credit depinde de mai multi factori:

 • nivelul tau de eligibilitate
 • gradul de indatorare
 • scoringul in BC (sunt cateva IFN-uri care nu consulta Biroul de Credit)
 • vechime
 • varsta

Inainte de a alege intre un produs ori altul, ar fi bine sa compari mai multe oferte. Pe partea de costuri fii atent sa iei ca termen de comparatie dobanda anuala efectiva.

Chiar daca un imprumut rapid fara garantii este o solutie rapida pentru o persoana de a face rost urgent de bani, nu trebuie sa neglijati celelalte aspecte. Ceele mai importante de care trebuie sa tineti seama: costurile, dobanda penalizatoare, rambursarea, ce se intampla in caz de nerespectare a contractului de credit

You Might Also Like