Imprumuturi nebancare fara garantii. Da sau nu?

Unele dintre cele mai la indemana forme de finantare accesibile si celor cu venituri mici si bonitate scazuta sunt aceste imprumuturi rapide nebancare fara garantii.

Acest tip de creditare este oferit de societatile nebancare cunoscute dupa abrevierea IFN – Institutii Financiare Nebancare.

Chiar daca multi considera aceste firme nebancare drept firme ‘ciudate’, ele sunt autorizate de BNR si functioneaza sub atenta monitorizare a bancii nationale.

In portofoliul IFN-urilor se regasesc mai multe tipuri de credite, atat cu garantii cat si fara.

In cazul creditelor fara garantii, cele mai populare sunt microcreditele acordate online, rapid si fara multe acte.

Nu mai e nicio surpriza pentru nimeni faptul ca, daca ai nevoie de bani urgent, cea mai rapida cale de a-i obtine e sa apelezi astfel de credite online de la IFN.

IFN-urile nu se deosebesc foarte mult de banci, cel putin pe partea de creditare. Diferenta majora deriva din faptul ca, IFN-urile nu tin depozite asa cum o fac bancile.

Pentru clientii grabiti, disperati, in nevoie, creditele nebancare urgente ce pot fi accesate online sunt o solutie comoda si confortabila la care apeleaza tot mai des.

Popularitatea creditelor online de la IFN a crescut vizibil in ultimii ani.

Ne amintim ca la inceputurile acestor produse financiare nebancare nesiguranta clientilor era una destul de apasatoare. Oamenii nu aveau incredere in astfel de produse. Nici conditiile nu ii ajutau prea mult.

Insa, intre timp, regulile au devenit mai clare, transparenta mult mai mare, iar accesibilitatea facila a dat avant pietii. Clientii au devenit tot mai interesati de astfel de imprumuturi, lucru certificat de amploarea pe care a luat-o acest sector in ultimii ani.

Lucrurile s-au mai amortizat anul acesta, cand a fost limitat gradul de indatorare, iar banca nationala a solicitat IFN-urilor o marire importanta de capital. A fost un mic cutremur in piata nebancara, unele IFN-uri nu au supravietuit, altele si-au modificat portofoliul.

Insa, una peste alta, imprumuturile nebancare sunt in continuarea in topul preferintelor oamenilor si nu credem sa fie detronate prea curand.

Ce reprezinta imprumuturile nebancare fara garantii?

Aceste produse financiare aflate in portofoliul IFN-urilor semnifica ideea ca societatea ce le acorda nu solicita clientilor garantii in schimbul sumelor de bani imprumutate. Ele de regula nu vin in cuantum ridicat si pe perioade lungi.

In aceasta categorie de imprumturi de la IFN intra mai multe tipuri de produse. Dar ar fi sa ne luam dupa registrele de la BNR, pana la urma exista o singura categorie mare aferenta acestor tipuri de produse, ea se numeste Activitati multiple de creditare. Insa, mai sunt si microcreditele, categorie de produse prezenta in portofoliul unora dintre IFN-uri.

In zona creditelor fara garantii coexista creditele pe termen scurt, cele cu acordare la domiciliu, imprumuturile pentru studenti ori pentru pensionari, cardurile de credit etc.

Contractul de credit specific actor produse nu este garantat in esenta cu un bun ori bunuri de valoare. Riscurile asociate acestor produse sunt acopere din costuri. De aceea, dobanzile practicate de IFN-uri pentru imprumturile rapide fara garantii sunt de regula mari.

Insa, printre aceste credite fara garantii exista si un alt fel de garantare, nu doar cea acoperit de costuri. Spre exemplu, creditele pentru studenti sunt garantate prin evolutia ulterioara a tanarului, mizandu-se pe o cariera de succes. Cardul de credit este bazat pe salariul pe care posesorul il incaseaza.

Cum sunt percepute creditele fara garantii la nivelul populatiei?

In Romania astfel de imprumuturi sunt destul de bine primite in piata. Ultimii ani le-a adus o popularitate crescanda. Putem spune ca azi chiar sunt destul de bine digerate de public, comparativ cu atitudunea reticenta din urma cu cativa ani.

De la popularul credit cu buletinul atat de frecvent inainte de criza economica s-a ajuns la creditul cu verificare la ANAF de astazi. Practic, astazi nimeni nu-si mai pune problema ca ar putea sa se imprumute daca nu are un venit. Acest lucru este subinteles din limitarea gradului de indatorare.

Avantajele imprumuturile rapide fara garantii sunt date in primul rand de timpii scurti de acordare, de conditiile laxe de eligibilitate si de posibilitatea reesalonarii in caz de imposibilitate de rambursare la timp.

Una dintre atractiile principale ale acestor imprumuturi este reprezintata de permisivitatea crescuta. Unele IFN-uri care au astfel de produse in protofoliu acorda credite si persoanelor inscrise in Biroul de Credit, altele acorda persoanelor fara loc de munca stabil, altele permit accesul celor fara vechime in munca, s.a.m.d.

Ce reprezinta creditele personale fara garantii?

Aceste tipuri de produse sunt cele care nu solicita clientului sa-si expuna cheltuielile efectuate cu banii imprumutati.

Aceste produse sunt accesate de persoanele aflate intr-o situatie financiara dificila.

Pentru a face fata unor cheltuieli neasteptate, oamenii apeleaza la astfel de imprumuturi, mizand pe perioadele scurte de acordare.

Practic, putem sa consideram astfel de imprumturi ca pe niste solutii pe termen scurt.

Costurile ridicate fac din ele insa niste produse destul de greu digerabile. De aceea este bine sa nu ajungi sa reesalonezi un astfel de credit, pentru a nu ajunge in situatia de a plati dobanzi suplimentare ori penalizari.

Cum pot obtine astfel de credite fara garantii?

In primul rand trebuie sa verifici daca indeplinesti conditiile de eligibilitate impuse de institutia careia i te adresezi. Apoi, trebuie sa fii sigur ca poti face rost de actele solicitate.

Urmatorul pas este sa verifici conditiile de creditare, inclusiv cu consecintele in caz de intarzieri ori nerespectarea contractului de credit.

Daca esti multumit de oferta poti aplica. De regula, astfel de produse pot fi accesate online, prin telefon ori prin SMS.

Cand este bine sa accesezi imprumturi nebancare fara garantii?

Pentru ca au dobanzi mari, este indicat sa apelezi la aceste produse doar in situatii de urgenta. Accesarea este rapida, comoda si confortabila si a putea sa fii tentat sa te imprumuti rapid. Insa, trebuie sa te gandesti ce va urma. Poate e mai indicat sa te indrepti catre creditele pe termen lung, cu rate mai mici si dobanda mai mica. Poate e mai indicat sa vezi daca te califici pentru un credit de la banci, sa obtii astfel niste costuri mult mai mici, cu conditia sa te califici.

Sunt multe discutii legate de inportunitatea imprumuturilor rapide fara garantii, insa, fiecare trebuie sa fie responsabil atunci cand ia o decizie pentru el si familia lui.

Un imprumut este o responsabilitate si trebuie sa o luam in cunostinta de cauza. Informatia trebuie sa ajunga la noi in mod clar, coerent si complet. Daca nu, vom fi suprinsi negativ ulterior.

Un credit fara garantii te poate scoate din niste probleme si te poate baga in altele destul de rapid.

You Might Also Like