Despre emotiile asigurarilor RCA

Chiar daca nu sunteti la curent cu subiectul – asigurarile RCA -, tot ati auzit prin diverse medii de disputele existente in acest domeniu.

Incepand cu scandalul de la ASF si continuand fara incheiere cu numeroasele discutii pe aceasta tema in cadrul unor emisiuni TV, publicul a luat act de importanta acestor asigurari, si mai ales de faptul ca ele urmeaza sa se scumpeasca. Am inteles bine?

Din toate aceste discutii interminabile, am dedus ca asigurarile RCA, cele comercializate de anumit brokeri din domeniu sunt dubios de ieftine, fapt ce determina multe nereguli, ba mai mult de atat, unele societati de brokeraj din domeniu, realizandu-si adevarate strategii de pacalire a clientilor, asa cum ne-au fost ele prezentate. De exemplu, unii vindeau polite RCA la preturi si de doua ori mai mici fata de cele medii practicate in piata, fapt ce conducea la o imposibilitate de acoperire a costurilor daunelor, atunci cand acestea se produceau. Pentru ca se intra intr-un fel de colaps, oamenii erau dusi cu zaharelul pana treceau zilele obligatorii in care ar fi trebuit sa faca o plangere impotriva unui astfel de societati.

In fine, colac peste pupaza, a inceput degringolajul in cateva societati mari de brokeraj, ba si unele societati serioase de asigurari au inceput sa se clatine. Nu mai vorbim de cativa membri ASF care (si din cauza asta, probabil), platesc deja cu libertatea unele actiuni din domeniu.

Deja oamenii au inceput sa iasa in strada, pe problema asigurarilor RCA, protestantii fiind suparati pe Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

ASF la randu-i le-a transmis protestatarilor nemultumiti de preturile RCA (care urmeaza sa se scumpeasca foarte mult), ca aceste preturi sunt stabilite de fiecare societate in parte.

Lucrurile sunt destul de incurcate, dupa parerea noastra, din varii motive, insa cel mai semnificativ ramane lipsa de transparenta si interesul contrar al fiecarei parti in parte. Asociatia Service-urilor solicita blocarea cresterii nejustificare a pretului politelor RCA, pentru ca in ultima vreme pretul acestora a luat-o efectiv razna, si solicita de asemenea ca ASF sa nu mai intervina prin declaratii stimulatoare menite sa stimuleze societatile de asigurari sa-si creasca preturile. Se mai solicita anularea unei norme impuse de ASF privitoare la polita RCA (este vorba de norma RCA 23/2014), conform careia firmele de asigurari pot sa subevalueze despagubirile cu pana la 30%. In final, asociatia service-lor solicita respectarea termenului de despagubiri la nivel national de catre aceste firme de asigurari.

Una peste alta, Asociatia Service-urilor este destul de suparata, iar motivele sunt cat se poate de reale, dupa parerea noastra. Politele RCA sunt comercializate in mod haotic, fara vreun control aparent din partea statului. ASF-ul s-a transformat in ceva greu de definit, ca sa nu mai discutam modul in care s-a creat aceasta autoritate si scopul ei initial ori interesele care au stat la baza constituirii ei. In fine, lucrurile se vor lamuri intr-un fel sau altul, pentru ca, exista in piata si sociati de asigurari serioase, care probabil vor avea un cuvant greu de spus in toata aceasta debandata.

You Might Also Like