Cum poti sa obtii o casa fara sa apelezi la un credit bancar?

Multi oameni doresc in ziua de astazi sa-si cumpere o casa, insa fie nu pot apela la banci, fie nu vor

Sunt foarte multi cetateni ce si-ar dori o locuinta, insa, din varii motive nu pot ori nu doresc sa apeleze la bancile colerciale.

O parte insemnata dintre acesti cetateni au avut ori au chiar si in prezent, probleme cu bancile, din acest motiv bancile nu le mai acorda credite, indiferent de vointa lor.

O alta categorie de clienti ce si-ar dori achizitionarea unei locuinte sunt speriati de tot ce se intampla astazi cu creditele ipotecare bancare si efectiv le este frica sa mai apeleze la un imprumut pentru a-si achizitiona casa mult visata.

Ce faci cand nu vrei sa iei un credit bancar, cum iti mai poti achizitiona o locuinta? Raspunsul este unul singur: apelezi la dezvoltatori. Dezvoltatorii sunt cei ce construiesc efectiv locuinte si pe care apoi le vand, intr-o schema de rate asemanatoare cu cele practicate de banci. Dezavantaju la dezvoltatori este ca ratele sunt mai putin numeroase decal la banci, din aceasta cauza, valoarea ratei lunare creste considerabil.

Avantajul major al ratelor la dezvoltatorii imobiliari este dat de faptul ca acestia nu percep, de regula, avans. Acest aspect este unul foarte important pentru cineva care doreste sa-si cumpere o locuinta. Ca sa fi nevoit sa platesti o suma mare la inceput, nu e putin lucru, mai ales daca respectiva locuinta mai si trebuie amenajata. Evident, la dezvoltatori nu mai incape vorba de amenajare, pentru ca locuintele acestea vin gata aranjate, uneori au aproape toate dotarile necesare pentru un spatiu confortabil de locuit.

Sistemul de rate la dezvoltator inseamna efectiv a nu avea de-a face cu vreo institutie financiara, fie ea bancara ori nebancara. Solutiile de creditare sunt oferite de dezvoltatori, printr-un sistem propriu de finantare.

Conditia acestor rate la dezvoltator este ca respectivul client ce apeleaza la acest sistem, sa-si permita plata unei rate mai mari ca valoare, pentru ca la dezvoltatori sistemul de rate nu dureaza 30 de ani ca la banci.

Evident, astfel de sisteme nu sunt generale, exista si exceptii de dezvoltatori ce prelungesc mai mult contractele de vanzare.

Cine ar putea sa fie interesat de a apela la un astfel de sistem de rate la dezvoltatori?

– cei ce locuiesc cu chirie si doresc o casa a alor;
– cei ce au avut in trecut probleme cu restante la banci;
– cei ce nu dispun de un avans necesar pentru achizitia unei locuinte;

Nevoile clientii sunt reale, si indiferent de ce spun cei carora parintii le-au alocat o locuinta, ori au mostenit-o de la vreo matusa ori bunica, oamenii doresc sa aiba un locsor al lor. Pana la urma, nu vad de ce sa platesti o suma eneroma pe chirie, cand poti plati rata pentru locuinta ta.

Multi analisti din vremurile noastre considera ca in Romania sunt prea multi proprietari si ca in Europa, in lumea Occidentala, oamenii nu sunt atat de infrigurati in cumpararea unei locuinte. De ce? Raspunsul este simplu: din anumite motiv.

Iata motivele:
– nu avem un sistem pus la punct pentru contractele de inchiriere (in occident, daca ai un chirias si vrei sa-l dai afara, trebuie sa ai motive bine intemeiate, nu se intampla la orice ora doresti);
– nu avem o legislatie in domeniu;
– proprietarii ocolesc pe cat posibil legalizarea activitatii pe care o practica, anume cea de inchiriere;

Am citit de curand pe un blog deschis recent, un articol despre un cetatean care se mandrea ca el este manager si conduce o echipa foarte importanta intr-o firma (pare-mi-se multinationala), si totusi nu si-a cumparat o locuinta, caci prefera sa nu fie indatorat si sa fie la mana bancilor toata viata. Spunea respectivul ca mai degraba vrea sa ajunga milioan pana la 45 de ani si apoi sa-si cumpere o casa cu banii jos. Ca oricum nu e rau sa fi chirias, ca nu conteaza proprietatea. Evident, exista si o bascalie asupra subalternilor sai care isi cumparasera casa scumpe, masini scumpe, etc. Deci, omul era sarac si cinstit si traia cu chirie, iar sotia ii era vegetariana, etc. Nu va mai povestesc, ca poate chiar stiti cine este respectiva persoana.

Marturisesc ca eu mi-am cumparat o locuinta in rate, si am trecut cu bine cam peste o treime din perioada contractuala. Sper sa fie bine in continuare. Nu asta este ideea insa. Inainte am stat cu chirie si placeam cam o treime din cat dam acum pe rata, marturisesc. Insa, desi aveam un oarecare contract de inchiriere, respectivul proprietar se prezenta la apartament cand vroiau muschii dansului. Nu era o persoana neaparat indiscreta, era probabil grijuliu cu proprietatea. Acestea fiind zise, motivul pentru care am hotarat sa ne cumparam apartamentul a fost ca respectivul proprietar incepuse sa caute niste chiriasi mai cu dare de mana, care sa plateasca o rata mai mare. Nu ma indoiesc ca de cum i-ar fi gasit, a doua zi eram in strada. Cu catel. Cu purcel.

Morala? Morala este ca, avand in vedere cele doua zile cat a durat mutarea lucrurilor dintr-un apartament inchiriat, desi am apelat la niste masini inchiriate ce se ocupau cu asmenea activitati, nu mi-as dori sa ma plib ca tiganu cu cortu toata viata, sa stau cu frica in san ca maine ma poate da, fara motiv, proprietarul afara.

De aceea domnule manager sistemul de inchiriere la noi este atat de jalnic. De aceea sunt atat de multi proprietari.

In fine, revenind la propunerile noastre de achizitie a unor imobile, fara sa trebuiasca sa apelati la banci, va sugeram sa apelati direct la dezvoltatori. Evident, grija mare si acolo, analizati cum se cade contractul, verificati in amanunt proprietatea.

You Might Also Like