Cum iti reechilibrezi bugetul dupa vacanta?

Tu stii cum sa-ti gestionezi eficient bugetul dupa vacanta, astfel incat sa nu te indatorezi excesiv?

Cu siguranta vacanta este un moment in care cheltuielile sunt mari.

Cheltuim multi bani cu familia in vacanta si nici nu trebuie sa ne para rau pentru acest lucru. Este perioada noastra de relaxare, cand ne incarcam bateriile. Ne prieste o astfel de perioada de repaus pentru a putea functiona la capacitate ridicata mai apoi.

In timpul unui an de munca se acumuleaza oboseala, daca nu gasim o perioada in care sa ne destindem, sa ne odihnim departe de grijile cotidiene, nu facem decat sa ne stricam sanatatea si sa ne fie foarte greu sa mentinem un ritm bun la serviciu.

Asadar, motive pentru relaxare avem destul.

Insa, ce facem dupa vacanta?

Cum gestionam bugetul dupa vacanta astfel incat sa nu ne umplem de stres si nu de relaxare ulterior?

Indiferent de perioada din an in care va faceti vacanta, indiferent de locul ales, fie ca ati ales marea ori muntele, fie ca ati petrecut concediul in Romania ori in afara, importat este sa simtiti ca v-ati relaxat. Daca cheltuirea banilor reprezinta un mod de relaxare pentru voi in concediu, ar trebui sa o practicati, dar cu masura.

Pentru cei calculati, cei care au un buget gandit la centima, lucrurile sunt oarecum simple. Insa, pentru cei deorganizati, care isi calculeaza cu aproximatie bugetul, lucrurile pot fi destul de dificile, mai ales la o intoarcere din vacanta.

Chiar si atunci cand iti planifici la centima bugetul pentru vacanta, exista posibilitatea sa-l depasesti. In vacanta pot aparea tot felul de situatii neprevazute care sa-ti umfle substantial bugetul prevazut.

Cheltuielile cu transportul, asigurarea de calatorie, cazarea, mesele, transportul prin localitatea de destinatie, toate acestea pot ridica substantial bugetul, fata de ceea ce tu iti calculasesi initial. De regula, astfel de ‘bonusuri’ nu sunt deosebit de mari, daca nu exista o situatie extrema.

Puteti prevede de la inceput o suma suplimentara pentru vacanta, astfel incat sa nu fiti suprinsi de neprevazut. Puneti de-o parte acea suma pentru a fi cheltuita doar in caz de nevoie si apelati la ea ca ultima solutie.

Ce faci insa cand bugetul ti-a fost bulversat cu adevarat dupa vacanta?

Pentru a putea rezista pana la o incasare de bani, trebuie sa-ti orgaizezi minutios banii de care dispui. Planifica-ti cheltuielile de subzistenta si lasa la o parte ce nu este de strica necesitate.

Cumpara alimente mai ieftine si ia doar atat cat trebuie. Cumpara in cantitati mici, pentru a nu fi nevoit sa arunci din frigider. Fa-ti bugetul pe perioade ma scurte de timp. organizeaza-te pe zile, daca ai rabdare si timp.

Evita pentru o perioada sa cumperi lucruri cosisitoare, evita locurile unde ai putea cheltui sume mari de bani.

Prietenii ii poti invita si acasa a o gustare (nu la o ditamai masa) si un pahar de vin (ori o bere mai ieftina). Pregetiti voi mancare, nu mai apelati la furnizori, pentru a iesi mai ieftin.

Incercati sa nu mai platiti cu cardul. Scoateti de pe card sume mici, de strica necesitate pentru perioade reduse de timp. Este incomod, dar functioneaza cand vrei sa faci economi.

Nu lasati la o parte platile pentru utilitati, dand banii pe lucruri de care nu aveti strica nevoie. In fapt, va sugeram sa achitati in primul rand facturile la utilitati si abia apoi sa va organizati bugetul. Platiti asadar tot ce inseamna factura la apa, curent, gaz, intretinere, etc. Achitati-va ratele de banca daca aveti un credit in derulare.

Daca luati in calcul sugestiile noastre, s-ar putea sa va reveniti suprinzator de bine dupa vacanta.

Oricum, gesitonarea bugetului dupa vacanta merita un pic de informare si atentie din partea voastra.

Si pentru ca va asteapta si alte cheltuieli, cu siguranta, incepeti sa fiti mai economi si sa va ganditi mai bine bugetul.

Sa ne auzim si la anul, mai bine informati si mai bine dotati financiar!

You Might Also Like