Cum as putea sa imi refinantez creditul Prima Casa?

Ofera vreo banca refinantare credit Prima Casa? As vrea sa obtin o oferta mai avantajoasa fata de dobanda actuala.

Se pot refinanta creditele Prima Casa? Exista vreo posibilitate sa scap de creditul meu vechi pentru a obtine o oferta noua, actualizata?

Daca esti posesorul unui credit Prima Casa, stii deja ca obtinerea lui nu a fost usoara, acest produs fiind mai strict reglementat decat creditele imobiliare clasice.

Banii din creditul Prima Casa nu pot fi folositi decat pentru achiztionarea ori construirea unei locuinte. Nu poti sa speri ca vei obtine sume suplimentare din acest imprumut.

Daca ai nevoie de bani in plus, poti apela la o refinantare, fireste cu garantii.

Dupa unele informatii venite din piata, un credit Prima Casa se poate refinanta abia dupa 5 ani de la cumpararea locuintei.

Avand in vedere ca intr-o prima faza ipoteca asupa casei achiztionate prin programul Primasa Casa se contituie in favoarea statului roman si este o ipoteca de rang I asupra imobilului, ministerul de finantare nu-si poate da acordul de eliberare de sarcini a imobilului. Astfel ca, un creidt Prima Casa nu se poate refinanta tot printr-un credit Prima Casa.

Un credit Prima Casa se poate refinanta printr-un credit imobiliar clasic, dupa o perioada de minim 5 ani, prin institutirea unei ipoteci de rang II in favoarea bancii. Astfel, ca sa se poata face refinantarea, banca la care apelezi pentru refinantare trebuie sa inscrie imobilul in cartea funciara cu o ipoteca de rang II. Aceasta se poate face doar cu acordul Ministrului Finantelor Publice. Acest lucru se poate face deoarece MFP este cel ce a instituit ipoteca de rand I in cartea funciara.

Odata cu astfel de refinnatare, clientul paraseste programul Prima Casa, iar Ministerul Finantelor Publice treubie sa redice interdictiile de vanzare a imobilului.

Refinantarea unui credit Prima Casa nu se poate face mai devreme de 5 ani de la accesare.

Bancile nu sunt insa deloc dornice sa refinnateze astfel de credite pentru ca procedurile sunt deosebit de greoaie.

Noi nu stim inca cazuri in care MFP sa fi eliberat un imobil de interdictiile impuse la acceptarea in Programul Prima Casa.

Bineinteles, trebuie sa stiti exact ce scrie in contractul vostru de credit, trebuie sa cititi atent toate clauzele. S-ar putea sa fie trecut acolo si o astfel de specificatie legate de refinantarea din programul Prima Casa.

Oricum, tebuie sa iei in calcul cheltuielile cand vrei sa-ti refinantezi un credit, indiferent de natura acestuia.

La accesarea unui credit Prima Casa, taxele notariale sunt mai mici decat pentru un credit ipotecar obisnuit.

Dezavantajul este ca locuintele cumparate prin programul Prima Casa nu se supun Legii Darii in Plata. Daca ai ajuns in situatia de a nu iti mai putea rambursa creditul, nu vei putea sa renunti la el, ca la un credit ipotecar obisnuit, folosindu-te de legea darii in plata.

Ca sa concluzionam, cei vor sa refinanteze un credit Prima Casa, trebuie sa stie ca o pot face dupa 5 ani de la achizitie, daca gasesc o banca care sa-i accepte la refinantare si daca MFP degreveaza imobilul de interdictiile instituite la achizitie.

Clientii Prima Casa vor pierde insa toate avantajele ce deriva dintr-un astfel de credit, pentru ca refinantarea unui Credit Prima Casa nu se poate face tot printr-un credit Prima Casa, ci printr-un credit ipotecar/imobiliar clasic.

You Might Also Like