Cum arata Prima Casa 2022?

In 2022 Programul Prima Casa va continua se pare in mod similar cu anul precedent.

Multi romani erau interesati sa afle cum va arata Programul Prima Casa 2022.

Iata ca avem vesti pentru ei: se pare ca acest program va continua in 2022, ramanand neceschimbat fata de anul anterior.

Asadar, vom avea in 2022 acelasi nivel al garantiei ca si pana acum. Programul va avea alocata suma de 1,5 miliarde de lei, iar conditiile vor fi similare ca in anul anterior, adica se va merge tot pe ideea de „Noua Casa”.

Adoptata la inceputul acestei luni, hotararea de guvern privitoare la continuarea Programulu Prima Casa 2022 stimuleaza continuarea programului ca si in anul precedent, avand chiar aceleasi normale de aplicare.

Plafonul va ramane neschimbat la 1.5 miliarde (asa cum era si prevazut anterior prima casa – si cum de asemenea se prevede ca pentru 2023 plafonul sa scada de asemenea).

Romanii sunt multumiti de acest program, astfel de credite garantate de stat avand nca conditii mai avantajoase decat creditele ipotecare clasice acordate de banci.

Unii specialisti nu vad insa acest program cu ochi buni, avand in vedere ca el reprezinta aproape jumatate din creditele ipotecare cumulate, precizand ei ca poate fi destabilizator in acest context.

Asadar, vom avea un program Prima Casa 2022 cu limitare de venit la suma de 4.500 lei pentru familiile fara copii si de 7.000 de lei pentru familiile cu copii.

In piata romaneasca sunt zece banci care participa la acest program acordand credite prin Programul Prima Casa 2020, este vorba de: Banca Transilvania, BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank si Bank Leumi.

Toate bancile inscrise in program practica dobanda maxima posibila impusa prin program la acare adauga o marja mixa de 2% plus IRCC, in prezent cu o valoare de 2,36%. Deci, cumulat avem in prezent o dobanda de 4,36% pentru creditele din Pogramul Prima Casa 2020. DAE-ul variaza insa de la 4,66% la 5,17% in functie de mai multi facori (printre care perioada de acordare ori asigurare de viata).

In medie, creditele ipotecare clasice acordate de banci au o dobanda de 4,6-4,7%, DAE-ul la aceste produse ajunge insa la o medie de 6%.

Asadar, costurile la Prima Casa raman inca mai mici decat la creditele ipotecare clasice oferite de banci.

Programul Noua Casa 2022 este o solutie pe care o au la indemana familiile in vedere achizitionarii unei locuinte.

Va reamintim conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor acestui program

(stabilite prin ordonanta guvernului nr 60/2019), avand in vedere ca lucrurile sunt neschimbate fata de anul precedent:

  • veniturile beneficiariului individual ori cumulat cu cele ale sotului/sotiei nu pot depasi 4.500 la familia fara copii, respectiv 7.000 de lei la familia cu copii
  • beneficiarul nu poate sa dobandeasca individual ori impreuna cu familia o cota mai mare de jumatate dintr-o alta locuinta aflata in mediul urban, cu exceptia mostenilor. In cazul in care survine o astfel de modificare in timpul derularii programului, beneficiarul trebuie sa aleaga intre locuinta din program sau a altei locuinte.
  • avandul este de minim 5% din pretul de cumparare al locuintei
  • exista o reducere de 0,5% din rata dobanzii creditului garantat pentru familia cu un copul si de 1% pentru familia cu doi ori mai multi copii
  • subventia din programul O familie o casa nu poate fi cumulata cu alte beneficii – fonduri de acordate de la bugetul de stat, inchirieri ori cumparari de locuinte.

You Might Also Like