Cum arata Prima Casa 2023?

In 2023 Programul Prima Casa va continua se pare in mod similar cu anul precedent. Plafonul este acelasi de 1,5 miliarde lei.

Multi romani erau interesati sa afle cum va arata Programul Prima Casa 2023.

Iata ca avem vesti pentru ei: se pare ca acest program va continua in 2023, ramanand neceschimbat fata de anul anterior.

Asadar, vom avea in 2023 acelasi nivel al garantiei ca si pana acum. Programul va avea alocata suma de 1,5 miliarde de lei, iar conditiile vor fi similare ca in anul anterior, adica se va merge tot pe ideea de „Noua Casa”.

Adoptata la inceputul acestei luni, hotararea de guvern privitoare la continuarea Programulu Prima Casa 2023 stimuleaza continuarea programului ca si in anul precedent, avand chiar aceleasi normale de aplicare.

Plafonul va ramane neschimbat la 1.5 miliarde (asa cum era si prevazut anterior prima casa – si cum de asemenea se prevede ca pentru 2023 plafonul sa scada de asemenea).

Romanii sunt multumiti de acest program, astfel de credite garantate de stat avand nca conditii mai avantajoase decat creditele ipotecare clasice acordate de banci.

Unii specialisti nu vad insa acest program cu ochi buni, avand in vedere ca el reprezinta aproape jumatate din creditele ipotecare cumulate, precizand ei ca poate fi destabilizator in acest context.

Pentru accesarea unui credit Prima Casa 2023, in cazul unui imprumut de 70.000 de euro, vei avea nevoie de un venit minim lunar de cca 5300 lei, iar pentru un credit de 140.000 de euro iti va fi necesar un venit de cel putin 9.300 lei.

In piata romaneasca sunt zece banci care participa la acest program acordand credite prin Programul Prima Casa 2023, este vorba de: Banca Transilvania, BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank si Bank Leumi.

Toate bancile inscrise in program practica dobanda maxima posibila impusa prin program la acare adauga o marja mixa de 2% plus IRCC, in prezent cu o valoare de 2,36%. Deci, cumulat avem in prezent o dobanda de 4,36% pentru creditele din Pogramul Prima Casa 2023. DAE-ul variaza insa de la 4,66% la 5,17% in functie de mai multi facori (printre care perioada de acordare ori asigurare de viata).

In medie, creditele ipotecare clasice acordate de banci au o dobanda de 4,6-4,7%, DAE-ul la aceste produse ajunge insa la o medie de 6%.

Asadar, costurile la Prima Casa raman inca mai mici decat la creditele ipotecare clasice oferite de banci.

Programul Noua Casa 2023 este o solutie pe care o au la indemana familiile in vedere achizitionarii unei locuinte.

Va reamintim conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor acestui program

(stabilite prin ordonanta guvernului nr 60/2019), avand in vedere ca lucrurile sunt neschimbate fata de anul precedent:

  • veniturile beneficiariului individual ori cumulat cu cele ale sotului/sotiei trebuie sa respecte conditiile gradului de indatorare.
  • beneficiarul nu poate sa dobandeasca individual ori impreuna cu familia o cota mai mare de jumatate dintr-o alta locuinta aflata in mediul urban, cu exceptia mostenilor. In cazul in care survine o astfel de modificare in timpul derularii programului, beneficiarul trebuie sa aleaga intre locuinta din program sau a altei locuinte.
  • avandul este de minim 5% din pretul de cumparare al locuintei
  • exista o reducere de 0,5% din rata dobanzii creditului garantat pentru familia cu un copul si de 1% pentru familia cu doi ori mai multi copii
  • subventia din programul O familie o casa nu poate fi cumulata cu alte beneficii – fonduri de acordate de la bugetul de stat, inchirieri ori cumparari de locuinte.

You Might Also Like