Creditele Prima Casa 2023. Costuri, sume, conditii, opinii

Vrei o locuinta achizitionata prin Programul Prima Casa 2023? Acest credit garantat de catre stat are conditii mai usoare de accesare.

Programul Prima Casa 2023 si-a inceput functioneaza, deci, puteti incepe sa accesati creditele aferente.

Bancile sunt pregatite pentru a face fata programului.

Am vazut pe forumuri exprimate foarte multe pareri despre programul Prima Casa. Fiecare are doleantele lui si solicitarile specifice. Pana la urma, piata nu-i poate multumi pe toti.

Programul Prima Casa 2023 este o oportunitate pentru romani de a-si cumpara o locuinta mai ieftina.

Tu stii daca te incadrezi la Programul Prima Casa 2023?

In acest an conditiile de acceseeaza sunt similare, fapt ce-i avantajeaza pe cei informati.

Sumele acordate de guvern pentru acest program raman si ele la fel ca in anul precedent.

Prima Casa 2023 necesita un avans de 5%. Aceasta cerinta bate pe de parte ofertele obisnuite ale bancilor pe partea de credite imobiliare, unde se solicita un avans minim de 15%.

Chiar daca detii avansul solicitat de banci de 15%, s-ar putea sa te atraga totusi Prima Casa 2023 pentru ca, oferind un avans mai mic, iti pot ramane bani, atat de necesari inceputului de drum intr-o noua locuinta.

Bancile au tot felul de oferte, cu facilitati pe partea de accesare. Insa, documentele solicitate sunt mai numeroase decat cele obisnuite solicitate pentru un credit de nevoi personale. Si este normal sa fie asa, riscurile acoperite sunt mult mai mari, avand in vedere ca si sumele implicate sunt pe masura.

Evident, dupa parerea noastra este bine sa compari mai multe oferte de la mai multe banci. Si nu te limita doar la informatiile din fluturase, este bine sa vezi informatiile scrise pe platformele online ale bancilor, ori sa le soliciti direct din agentiile bancilor.

Din ce am vazut noi pe forumuri, parerile oamenilor sunt impartite. Unii sunt de parere ca este prea multa alergatura pentru programul Prima Casa. Altii sunt de parere ca merita, avand in vedere avans, sume de bani care nu sunt la indemana oricui.

Conditiile din program impun niste reguli pe care bancile trebuie sa le respecte.

Cum se procedeaza pentru a aplica pentru Programul Prima Casa 2023?

In primul rand trebuie sa alegi o banca si sa aplici. Odata ce esti declarat eligibil si ai primit acceptul bancii, urmeaza sa treci la pasul de a cauta locuinta dorita (apartamentul ori casa) pe care sa o achizitionezi in rate.

Trebuie sa te incadrezi in platfornul Programul Prima Casa, deci, atentie cand cauti.

Odata ce ai descoperit locuinta dorita, potrivita conditiilor din program, si ai acordul de principiu al proprietarului, n-ai decat sa continui formalitatile prin incheierea unui antecontract la notar. Trebuie sa astepti totul raspunsul oficial de la Fondul de Garantare.

Si noi am primit tot felul de intrebari despre Programul Prima Casa 2023. Dupa parerea noastra este un program fezabil, important pentru romani.

In acest an, startul programului s-a dat la 1 martie. Multi clienti isi pregatisera de ceva vreme dosarul, astfel incat sa fie pregatiti, insa, daca va grabiti putin s-ar putea sa mai prindeti fonduri. Unele banci au terminat deja fondurile, din cate am vazut noi.

Cerintele programului

Printre cerintele cele mai importante ale programului, care corespund intr-un fel cu ale celorlalte credite ipotecare.

Este important sa avti vechimea necesara inscrisa in cartea de munca si sa aveti un venit stabil taxabil. Nu faceti confuzii intre salariul brut si salariul net.

In primul rand, in acest an gradul de indatorare se calculeaza raportat la salariul net din care se scad ratele la alte credite, fara a se lua in calcul cheltuielile de subzistenta.

S-ar putea ca unii dintre voi sa fie avantaji din acest punct de vedere, al gradului de indatorare calculat dupa noua formula intrata in vigoare la 1 ianuarie 2023.

Acordarea creditului Prima Casa nu depinde doar de salariu, depinde de mai multi factori: daca mai aveti credite in derulare la ora actuala si cati membri sunteti in familie.

Din ce vorbesc oamenii pe forumuri, am aflat ca un salariu brut de 3.000 de lei iti poate da accesul la un astfel de credit in cuantum de 45.000 euro, la unele banci.

Conditiile Noua Casa 2023 la banci

Noi nu am pus neaparat baza pe aceste discutii pe forumuri si pareri ale celor de acolo, ci ne-am bazat pe cercetatorile noastre in acest sens.

Iata ce am aflat:

  • La BRD, pentru obtinerea unui credit prin Programul Prima Casa in cuantum de 260.000 lei (55.000 de euro), pe o perioada de 360 de luni, ai de plata o rata lunara de aproximativ 1.432,51 lei. Asta inseamna sa ai un salariu minim net de 3.500 lei, ca sa te mentii sub limita gradului de indatorare admis.
  • Avand in vedere ca gradul de indatorare este acelasi pentru toate bancile, salariul minim net admis pentru o valoare a unui din prin Programul Prima Casa variaza intr-un interval destul de restrans.
  • La BCR, pentru aceeasi suma de 260.000 de lei (echivalent 55.000 de euro) contractata pentru 30 de ani, prima rata lunara are valoare de 1.432.51 lei. Adica este exact aceeasi rata ca si la BRD. Conform acestui rezultat, salariul minim net necesar pentru obtinerea acestui credit prin Programul Prima Casa 2023 va fi de minim 3.500 de lei pentru a ne incadra in limita gradului de indatorare admis.

Vechimea minima solicitata de banci pentru accesarea unui credit Prima Casa este de 6 luni. Sunt unele banci care accepta si 3 luni de vechime in munca, insa cu conditia sa ai incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata.

Fiecare banca ofera posibilitatea efectuarii unei simularii, in functie de suma dorita si perioada de contractare a creditului. Asa puteti afla cat ar fi ratele implicate si care ar fi venitul minim net necesar pentru a te incadra la respectiva suma.

In functie de valoarea creditului pe care il poti obtine, urmeaza sa iti si alegi locuinta. Doar asa poti sa mergi la sigur cu achizitia unei locinte in acord cu veniturile tale.

O simulare pentru programul Prima Casa 2023 la oricare dintre bancile comerciale care au in derulare acest program va poate edifica cu privire la costurile implicate.

You Might Also Like