Se imprumuta romanii pentru a cumpara cadouri? Credite de sarbatori au devenit o necesite ori este un moft greu de stapanit?
Credite pentru sarbatori au fost si vor mai fi. In primul rand, ofertele bancilor si cele ale IFN-urilor sunt dedicate acestor evenimente, motiv pentru care, clientii nu se lasa asteptati.
Tot mai multe informatii ne vin din zona financiara cu privire la cheltuielile exagerate ale romanilor de sarbatori. Contracteaza romanii credite pentru cadouri? Ori se imprumuta pentru ca nu fac fata cheltuielilor de sarbatori?
Pe final de an, in orice gospodarie cheltuielile se intetesc, facand din aceasta perioada una dificila din punct de vedere financiar. Multi romani care traiesc la limita financiara, d-abia ajungandu-se cu banii de la un salariu la altul, fac fata cu greu cheltuielor de sarbatori. Statisticile ne spun ca in perioada sarbatorilor, cheltuielile sunt mult mai mari decat in perioadele obisnuite, mai mult de atat, exista cheltuieli dedicate, foarte mari, care nu au cum sa nu dezechilibreze un buget firav.
Pentru ca multi romani lasa cumparaturile pe ultima perioada, aglomeratia face ca preturile sa sara in aer, iar acest fapt conduce, dupa cum e si firesc la cheltuieli si mai mari.
Desi salariile au crescut in ultimii ani, salariul mediu net avand o crestere semnificativa de peste 40%, si cheltuielile de sarbatori au crescut, si nu cum s-ar crede, in mod proportional cu cresterile salariale, ci mult mai mult. Asadar, in ultimii ani, romanii cheltuiesc mult mai multi bani de sarbatori. Presiunea aceasta financiara ce se creeaza pe bugetele romanilor de sarbatori este materializata in piata prin o avalansa de credite. Indeosebi creditele pe termen scurt au un avant deosebit in perioada sarbatorilor.
Cele mai mari batai de cap asupra bugetului le aduc cadourile. Cadourile reprezinta mare parte din costurile financiare din aceasta perioada. Nici partea alimentara nu se lasa mai prejos, fiind sustinuta indeaproape de bauturi. Tot in acasta perioada o ascensiune deosebita o au si achiztiile de electronice si electrocasnice.
Avand in vedere penuria de bani din preajma sarbatorilor, este de inteles de unde aceasta crestere a creditelor de nevoi acordate in aceasta perioada.
Un anunt sugubat ne atrage atentia: „Mos Craciun vine pe credit”. Si cam are dreptate. Chiar si Mos Craciun are nevoie de credite in Romania pentru a face fata pretentiilor din ce in ce mai mari ale cetatenilor. Chiar daca unele voci de la noi au indemnat la moderatie pe partea de cheltuieli, atragand atentia ca un buget firav va fi destabilizat pe termen scurt cu astfel de cheltuieli fara noima, ele au fost reduse repede la tacere. Romanii nu sunt inca dispusi sa accepta ca pot cheltui mai putin de sarbatori, analizandu-si mai bine posibilitatile financiare.
In fapt, la noi, bugetul familiei este un subiect tabu. Sa ne pici cu ceara si nu dorim sa facem calcule pe termen mediu si lung privind nevoile financiare ale familiei. Poate, candva, ne vom apleca mai bine asupra acestui subiect si-i vom aloca mai multe resurse. Se simte o nevoie deosebita de a se introduce lectii de educatie financiara in scoli. Deocamdata nimeni nu face un pas major in aceasta directie.
In preajma sarbatorilor foarte multi romani apeleaza la un credit pentru a face fata cheltuielilor. Astfel, ne clasam ca natie in fruntea europenilor care se imprumuta de sarbatori.
Se pare ca si in acest an vom fi in frunte la imprumuturi la nivel european in privinta datoriilor de sarbatori. Acest fapt este unul usor de inteles, avand in vedere restrictiile in care a trait generatia matura de astazi, cetateni cu varste intre 35-50 de ani, care au prins in epoca comunista adeverate timpuri greu de descris.