Ce-ar trebui sa aleg? Este mai ieftin sa aleg credite bancare sau este mai rapid si mai simplu sa le aleg pe cele nebancare?
Multi romani se intreaba in ultima vreme, ce o mai fi si cu aceste imprumuturi nebancare. Marturisesc ca, in urma cu cinci ani nu stiam nici eu mare lucru, in afara de povestile auzite prin vecini despre nu stiu ce firma care i-a adus niste bani imprumutati acasa si acum, pentru ca nu si-a inapoiat imprumutul, ii tot face vizite la domiciliu. Auzind astfel de intamplari, va spun sincer ca prima reactie a fost sa acuz respectiva firma de tratament rau, de rea practica. Peste cativa ani, am ajuns sa inteleg mai bine cum functioneaza un sistem financiar, indiferent de firma. Este adevarat ca povestile „rele” sunt cele care „vand cel mai bine”, cele care tin fierbinti toate „breaking news-urile”, deci, ele sunt cele care ne raman in memorie, insa, lucrurile in realitate sunt altfel.
Pentru ca lumea virtuala este usor deformata, va pot da un exemplu despre ce inseamna a modifica o realitate cu televizorul. Fiind printr-o imprejurare intr-o zona de calamitate, am ajuns sa inteleg cum se produs stirile la TV. Va marturisesc ca desi eram in acea zona, si priveam la TV imagini din respectivul loc, parca nu-mi venea sa cred ca despre respectiva situatie este vorba. Amestecul de imagini trunchiate si sunete bine alese, faceau din respectiva intamplare o adevarata catrastofa.
Era important sa va relatez acest episod pentru a fi in masura sa apreciati proportiile pe care le poate da mass media unui eveniment. La fel se intampla si cu astfel de povesti ce circula despre imprumuturile nebancare. Cate sunt ele? 5 – 10 – 20? Stiti cati clienti se imprumuta zilnic la societatile nebancare si sunt multumiti de serviciile oferite de aceste firme?
In fine, revenind la subiectul inceput de noi, anume la comparatia dintre creditele bancare si imprumuturile nebancare, trebuie sa stiti ca nici nu prea incape loc de comparatie, atata timp cat iti cunosti cu adevarat situatia financiara.
La banca apelezi atunci cand esti „apt” financiar si cand situatia ta pare sa ramana stabila pe o perioada lunga de timp. Cu alte cuvinte, daca n-ai bani, n-ai ce cauta la banca. In fine, problema sta in felul urmator: banca iti solicita adeverinta de venit, iti solicita informatii legate de locul de munca, respectiv de vechimea in munca, de tipul intreprinderii la care lucrezi, de venitul pe cap de membru de familie, de istoricul tau legat de creditare in general, etc. De asemenea, banca se asigura ca ai de unde rambursa creditul. Pentru aceste multiple cerinte, dobanzile practicate de banca pentru creditele acordate sunt decente.
La IFN-uri apeleaza in general cetatenii care nu indeplinesc conditiile necesare pentru solicitarea unui credit bancar. Spre exemplu: restantierii unor credite bancare, cei inscrisi in Biroul de Credit ca rau-platnici, cei ce nu au un loc de munca stabil, cei cu venituri mici, cei ce nu pot aduce o adeverinta de venit, cei ce nu incaseaza veniturile pe cartea de munca. Este adevarat ca exista si un prag de trecere intre creditele bancare si imprumuturile nebancare. Acest prag este determinat de IFN-urile ce acorda credite de consum intr-un mod mai lejer decat bancile, insa, cu o dobanda usor mai ridicata decat acestea. In limitele acestui prag se incadreaza persoanele ce nu detin veniturile necesare pentru incadrarea in cerintele unei banci, insa, au bonitatea necesara pentru a-si rambursa creditul, au un trecut curat din punctul de vedere al creditarii, au un loc de munca stabil si o vechime considerabila in munca.
La limita de jos, in cadrul categoriei de imprumuturi nebancare, regasim produsele financiare facile, numite in piata „credite rapide”. Aceste imprumuturi sunt cele mai permisive forme existe in piata financiara din Romania. Ele se acorda de regula in baza buletinului de identitate si al unui extras de cont. Denumirele sub care regasiti in piata aceste credite rapide sunt variate si din ce in ce mai ingenioase: credite cu buletinul, pana la salariu, la domiciliu, imprumut urgent, credite 100% online, etc. La aceste credite apeleaza de regula oamenii cu venituri mici si cei ce sunt refuzati de banci dintr-un motiv sau altul.
Asadar, iata cateva tipuri de credite, care spun multe despre alegerile clientilor. Pana la urma, alegerea nu este deloc dificila, atunci cand iti cunosti limitarile. Deci, concluzia este aceea ca, poti apela la creditele bancare caci sunt mai ieftine, daca te incadrezi, daca nu, poti apela la o imprumuturile nebancare de la IFN. Insa, si la IFN-urile, dupa cum v-am explicat mai sus, sunt produse si produse, in functie de bonitatea si trecutul clientului.