Continua epopeea „Cardul de sanatate”

Chiar daca nu mai sunt un milion si au ramas doar 800 mii romani fara card de sanatate, se pare ca acesta va deveni obligatoriu de la 1 mai 2015

Card de sanatate sau asigurat constiincios?

Va numarati printre nefericitii care nu si-au primit cardul de sanatate si nu stiti cum sa intrati in posesia lui? Stati linistiti, autoritatile ne-au asigurat ca ne vor trimite email-uri si SMS-uri si se rezolva totul printr-o simpla cerere depusa fie la medicul de familie, fie la casa de asigurari de sanatate. Ati inteles ceva? Nu-i nimic daca n-ati inteles, eu am terminat aproape doua facultati si un doctorat pe bune si am ramas acelasi roman fara card de sanatate si in necunoastere de cauza in privinta modului in care as putea intra in posesia lui.

O alambicare de metode de intrare in posesia cardului de sanatate ne-au fost prezentate de niste reprezentanti ai Ministerului Sanatatii pe TVR1. Ce-am retinut in urma acelor povesti? Ca tata Ioana din Cucuietii din Deal va trebui sa invete sa trimita si sa primeasca un SMS, va trebui sa invete cum e cu internetul, pentru a sti unde se afla cardul de sanatate.

In fine, intre timp m-am documentat si am aflat si ce trebuie facut pentru a vedea in sfarsit acasa celebrul de acum card de sanatate.

Dupa spusele celor din minister se pare ca puteti sa-l cereti medicului de familie sa-l recupereze pentru dumneavoastra, formuland in unele cazuri o cerere simpla. Daca medicul nu este de acord (multi exprimandu-se deja ca ei nu sunt postasi), atunci il puteti solicita chiar dumneavoastra de la casa de sanatate de care apartineti.

Cei care doresc sa se adreseze Casei de Asigurari de Sanatate, trebuie sa faca o cerere si sa astepte un SMS in care li se va spune cand sa vina sa-l ridice.

Se pare ca Bucurestiul este fruntas la neacordarea cardurilor de sanatate, deci, dragi bucuresteni nu disperati, suntem deja o comunitate semnificativa de vreo 180.000 de capete.

Sunt si oameni care refuza cardul de sanatate, din diverse cazuri, in special religioase. Acestia numara in jur de 4000 de cetateni care nu sunt de acord sa poarte dupa ei un CIP cu datele personale. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a gasit o solutie, anume aceea de a le emite o adeverinta medicala cu termen de valabilitate de 3 luni. Evident si pentru obtinerea acestei adeverinte este nevoie de o declaratie pe propria raspundere privind respingerea cardului de sanatate.

A, si sa nu uit: norocosii care au intrat deja in posesia cardului de sanatate, ar face bine sa nu-l piarda pentru ca obtinerea unuia nou cost 15 lei.

You Might Also Like