Cine isi doreste sa fie mai batran? Un platitor de polita RCA!

De cand cu asigurarile RCA scumpe pentru tineri, s-a intors lumea pe dos, parca-ti doresti azi sa fi mai batran.

Asigurarile RCA pentru tineri au ajuns deosebit de scumpe, motiv pentru care, s-a ajuns aproape de a se descuraja achizitionarea de masini de catre persoanele cu varste fragede.

ASF se pregateste totusi sa ia unele masuri pentru limita costurile asigurarilor RCA pentru tinerii posesori de autoturisme, insa, deocamdata, planuri sunt, insa, societatile de asigurari nu dau vreun semn ca ar dori vreo ieftinire a politelor de asigurare auto.

Daca nu stiti despre ce e vorba, va spunem noi: Asigurarile RCA au ca obiectiv acoperirea raspunderii civile a proprietaturilui sau respectiv a utilizatorului autoturismului in cazul unor prejudicii produse unei terte parti, in care a fost implicat autovehiculul inmatriculat in Romania.

Politele TCA sunt menite sa acopere aceste riscuri de pagube asicuate, pagube directe ori indirecte la care se adauga si vatamarile corporale ori decese precum si prejudiciile cu caracter patrimonial, adica cele care implica o anumita valoare materiala.

Politele RCA sunt facute sa asigure riscurile de accidente, ele fiind valabile pe teritoriul Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Lituania, Malta, Marea-Britanie, Olanda, Portugalia, Polonia, Spania, Suedia, Slovacia, Slovenia, Ungaria) dar si in Elvetia, Islanda, Norvegia, Liechtenstain, Andorra si Croatia, adica tari care nu fac parte din UE.

O astfel de polita de asigurare RCA se incheie pe o perioada de 6 luni sau de 12 luni, fiind valabila, asa cum spuneam, pe teritoriul Romaniei, dar si pe teritoriul tarilor numite mai sus.

Cum se calculeaza pretul unei polite RCA? Costul unei polite de asigurare auto se calculeaza in functie de mai multi factori:

– varsta persoanei;
– starea fizica si psihica a persoanei;
– statutul automobilului, daca a fost achizitionat in leasing sau este proprietate persoanala;
– starea vehicului;
– numarul de daune produse de sofer in ultimul an;
– categoria vehicului;
– capacitatea cilindrica
– puterea;
– numarul de locuri;
– masa maxima admisa a vehicolului;
– statutul vehicului in functie de interesul personal (ex: taxi);
– marca automobilului si anul de fabricatie.

Dupa cum probabil stiti, in ultimul an s-a produs o adevarata revolutie in privinta preturilor RCA, cei mai afectati soferi din acest pucnt de vedere fiind soferii tineri, a caror polita de asigurare a crescut foarte mult ca pret. Avand in vedere ca in unele cazuri, costul RCA depaseste cu mult pretul masinii, multi soferi tineri sunt descurajati de a-si mai achizitiona masini.

In fine, ASF promite unele limitari ale costurilor RCA pentru soferii tineri, insa, deocamdata nu prea pare a avea si sustinerea societatilor de asigurari. Ramane sa vedem cum vor evolua lucrurile.

You Might Also Like