Ce se intampla in gradinitele din Romania?

Cati dintre parinti sunt multumiti de gradinitele unde-si duc copiii?

Aud de cativa ani buni discutii diverse printre prieteni despre gardinitele din Romania. Evident, pana cand n-am fost pusi in situatia de a avea de-a face, ni se parea o problema mica, ba pe de-a supra credeam ca toate aceste discutii sunt exagerate. Auzeam des vaicarelile parintilor despre problemele intampinate la gradinite, atat la cele de stat cat si la privat.

De vreo doi ani suntem pusi si noi in fata acestei „lupte” deja deschise intre parinti si grdinite. In fapt, pare o lupta oarba, sortita esecului de la inceput.

Daca ai curiozitoatea draga cititorule sa urmaresti acest subiect pe internet, o sa constati ca foarte multi parinti intampina probleme cu gradinitele, atat cele de stat cat si cele particulare. Cazurile sunt multiple, iar problemele din ce in ce mai diferite si mai fistichii. De la educatoare care-si inteapa copiii cu acul, la educatoare care lasa geamurile deschise in plina iarna, pentru a mai scapa cate o saptamana de micii impielitati care le dau batai de cap.

Am studiat problema pentru ca suntem intr-o postura de parinti nemultumiti de gradinite, insa, ceea ce am aflat m-a ingrozit.

Acum, sa nu credeti ca acuz in mod special gradinitele si educatoarele. Nicidecum. Parintii au si ei problemele lor, unele chiar foarte mari. Iar, ca veni vorba de parinti, nu trebuie decat sa-ti petreci doua-trei ore intr-un parc pentru a-mi da dreptate, vis-a-vis de comportamentul unora dintre parinti. De la mancatul in leagane, pe tobogane, de la oferitul de fructe cu scobitoarea in timp de copilul se da pe tobogan, de la mancatul de vata pe bat ori de inghetata ale caror ambalaje sunt lasate acolo unde se nimereste, pana la vorbirea fara perdea, ori la apogeul a ceea ce inseamna univers parintesc in parcuri – fumatul printre micuti.

Anul trecut am avut o experienta unica cu o educatoare fosta 10 ani membra a publicului de la Surprize-Surprize si devenita in respectivul an educatoare de baza a unei gradinite bune din capitala. Descoperind respectiva domnisoara ca suntem parinti cu posibilitati, s-a oferit sa „ne ajute” intermediindu-ne colaborarea cu o fosta colega de „facultate”, pentru ca respectiva persoana in schimbul unei sume de bani, sa stea cu copilul pe durata derularii orelor de gradinita. Discutiile cu directoarea gradinitei n-au clarificat problema, insa, noi, ca parinti la inceput de drum de gradinita de stat nu ne-am mai dat interesul pentru a le face necazuri respectivelor educatoare „surpriza” si ne-am luat masurile necesare pentru ca plodul s-o duca bine inca un an, ca oricum era prea mic pentru o gradinita. Cu un an inainte si-a inceput viata sociala de gradinita la una particulara, unde, dupa ce-a ajuns acasa cu obrazul muscat, in sensul ca i s-a recoltat o bucata de tesut, am stabilit ca, probabil, sistemul de stat o fi mai sigur si mai putin canibal.

Anul asta ne rugam sa izbutim, insa, va pot spune ca deocamdata am rezistat trei zile, pentru ca a intervenit o raceala subita. Deci, doamne ajuta cu gradinitele si educatoarele din Romania si noua si celorlalti parinti mai putin norocosi!

You Might Also Like