Cea mai buna banca care acorda credite usor nu solicita multe documente, iar verificarile sunt sumare. Vezi care sunt bancile permisive.
Daca esti in situatia sa alegi banca ptorivita pentru tine, presupunand ca eligibilitatea ta nu este un impediment in alegere, trebuie sa iei in considerare nu doar bonitatea ta actuala, ci si evolutia ei viitoare.
Indiferent de produsul pe care urmaresti sa-l iei in considerare, fie ca este o deschidere de cont, fie ca este un card ori un credit, trebuie sa analizezi ofertele mai multor banci si sa alegi pe care care iti ofera tie mai multe beneficii.
Poti opta si pentru mai multe banci, daca ai nevoie de mai multe produse si gasesti ca o banca are un produs mai avantajos, iar alta un alt produs.
Acea banca care acorda cel mai usor credite probabil nu va fi si cea mai ieftina.
De regula eligibilitate scazuta la accesare inseamna costuri mai mari pentru credite, pentru ca riscurile trebuiesc cumva acoperite pe parcurs.
Nu evita sa iei contact cu mai multe institutii financiare, nu e deloc o problema asta. Dimpotriva, pentru tine inseamna sa-ti maresti orizonturile, chiar daca nu aplici propriu-zis pentru un produs.
Fii deschis la ofertele lor, afla cat mai multe informatii, incercand sa le contabilizezi pentru a putea in final sa obtii ceea ce-ti doresti.
Indiferent de ce alegi, este bine sa ai niste obiective precise, pe care ar fi indicat sa ti le stabilesti dinainte.
Ia in considerare si alte optiuni pe langa banci. Mai exista, de exemplu, pe segmentul de creditare societatile nebancare, ori pentru carduri exista variantele fintech, sau daca ai nevoie sa executi transferuri dese ai acum tot felul de alternative in piata.
Banci? IFN-uri? Ori alternativa fintech?
Sunt multe posibilitati in piata financiara, depinde acum si de tipul de produs de care ai tu nevoie.
Alegerea potrivita pentru tine depinde dupa cum se subintalege de categoriile de produse si servicii oferite de fiecare institutie in parte.
Daca doresti, de exemplu, sa imprumuti niste bani si sa-ti deschizi un cont bancar, eventual si cu un card atasat, si doresti sa obtii toate aceste produse si servicii de la o singura instututie, n-ai decat sa te adresezi bancilor.
Presupunand ca vrei doar un imprumut si nu te intereseaza sub ce forma ajunge la tine, ba mai mult de atat, nici nu ai o eligibilitate prea buna, poti analiza ofertele de la banci si de la IFN-uri, cu sanse mari sa te incadrezi doar la IFN.
Insa, daca ai nevoie de un card de debit performant, prin care sa incasezi, sa platesti, sa transferi, sa schimbi, sa faci alte operatiuni de gen, atunci fie alegi un produs al bancilor, fie optezi pentru un card co-branded, fie te orientezi catre produsele fintech disponibile mai nou si pe piata romaneasca.
In Romania functioneaza 32 de banci si 7 sucursale ale unor banci straine. La acestea se mai adauga in jur de 160 IFN-uri, cateva mii se Case de Amanet si societati de leasing.
Cu alte cuvinte, ai de unde alege produsul dorit, daca esti interesat.
Ca-l vei accesa usor sau nu, depinde foarte mult de bonitatea ta actuala.
Plus de asta, sunt grupuri financiare din care fac parte mai multe societati comerciale, banca si IFN plus una – doua societati de leasing.
In fapt, majoritatea bancilor mari fac parte din grupuri financiare care inglobeaza si IFN-uri, unele dintre ele fiind chiar in topul acestor institutii.
Spre exemplu, Garanti Gank este o banca ce face parte din acelasi grup financiar cu Garanti Credite de Consum – un brand ce functioneaza sub societatea Ralfi IFN.
BRD face parte din acelasi grup financiar cu BRD Finance IFN.
UniCredit Bank face parte din acelasi grup financiar cu UniCredit Consumer Financing IFN.
Astfel de exemple sunt multe in piata romaneasca. Ideea este ca poti sa apelezi la un astfel de grup financiar si sa gasesti sub aceeasi umbrela mai multe tipuri de produse, daca esti interesat de acest aspect.
Online sau la sediu?
Tehnologia din zilele noastre a avansat atat d emult incat astazi e relativ usor sa accesezi un produs financiar fara sa te deplasezi.
Daca la contractele de credit inca mai e o mica reticenta in privinta semnarii lor online, deschiderea unui cont se face astazi din cateva clickuri pe internet, fara mari eforturi.
Accesarea online nu mai este o asa de mare necunoscuta ca in urma cu ani. Astazi bancile traditionale sunt deschise inclusiv la acest tip de accesare, majoritatea adaptandu-se timpurilor actuale.
Bancile online ofera cam aceleasi servicii si produse pe care le ofera in mod regulat in agentiile lor. Nu sunt creditele online mai scumpe decat cele obtinute la ghiseu, nici sa deschizi un cont nu te costa in plus pentru ca-l deschizi online.
Beininteles ca poti online sa accesezi la banca mai usor, avand in vedere timii scurti si de aprobare si de virare a banilor.
E bine cand vine vorba de probleme mai complicate sa ai certitudinea insa ca ai facut alegerea buna, eventual sa ai si o certitudine oferita de un reprezentant al bancii in carne si oase, ca sa ne explicam plastic.
Cu alte cuvinte, iti sugeram pentru astfel de situatii, sa incerci sa te deplasezi la o agentie pentru a gasi o solutie adecvata.
Portofoliul de produse si servicii
Atunci cand nu poti sa dispui online de instrumentele puse la dispozitie de banci pentru rezolvarea problemelor tale, poti sa gasesti rezolvare luand contact direct cu banca.
Daca vrei mai mult decat deschiderea unui cont de economii ori a unui transfer de bani, ori doresti un credit imobiliar pentru a-ti achizitiona o locuinta, atunci trebuie sa iei contact cu banca, nu mai functioneaza doar calea online.
In cazul multor produse dintre cele ce se finalizeaza la banca, exista insa o posibilitate de pre-arpobare online. Nu neglija aceasta etapa, daca ai acces si o poti pune in practica, pentru ca iti salveaza timp pretios ulterior, cand ajungi in agentie.
Pentru oferte complexe, de gestionare a unei sume mari ori multiple transferuri periodice de bani puteti opta si pentru alte produse extrabancare.
Daca vrei sa gestionezi mai multe conturi cu sume mari de bani, cel mai indicat e sa optezi pentru o banca sau mai multe, in functie de posibilitatile tale de timp alocat unor operatiuni. E mai simplu cu o singura banca, e mai sigur cu mai multe.
Astfel, alegerea unor credite de asemenea poti opta pentru o singura institutie de credit ori pentru mai multe. Ideea e ca oricate ai alege, principiile se respecta pe parti si in total.
Spre exemplu, indiferent de cate credite ai accesa, gradul de indatorare nu se poate modifica; ti se va aproba suma doar pana la limita acelui prag impus, fara legatura cu numarul produselor accesate.
Fireste ca si in cazul depozitiele si in cel al creditelor, trebuie sa analizezi in primul rand dobanzile si alte costuri adiacente.
Ratele dobanzilor sunt importante, dar nu chiar atat de importante, pentru ca uneori, comisioanele fac diferenta cand vine vorba de costul total. Din acest motiv, principalul indicator al unei comparatii de costuri ramane dobanda anuala efectiva.
Cu alte cuvinte, acea banca care acorda cel mai usor credite nu-ti garanteza si un cost total mic.