Bancile sunt circumspecte in a refinanta credite cu intarzieri, dar uneori pot sa iti propuna alte solutii, precum reesalonarea ori restructurarea.
Refinantarea creditelor cu intarzieri reprezinta o solutie pentru multi dintre clientii cu datorii la banci.
Daca esti unul dintre sutele de mii de romani restantieri la credite, s-ar putea sa cauti o solutie la problemele tale.
Iata ca exista o solutie pe care ne-o recomanda specialistii, si anume, refinantarea creditelor cu intarzieri.
Esti datornic la banci? Nu dispera! Incearca sa negociezi cu banca o reesalonare ori chiar o refinantare in avantajul tau, mai ales daca situatia materiala ti s-a imbunatatit.
Sunt multi romani care au imprumutat bani la banci in conditii destul de vitrege din punctul de vedere al costurilor si care de la un punct in colo n-au mai reusit sa-si plateasca ratele, ajungand de voie-de nevoie cu statut de rau-platnic.
Pe multi dintre acesti cetateni rau platnici bancile i-au raportat catre Biroul de Credit, facandu-le accesul la un nou imprumut extremd e dificil.
Oricum ar fi situatia ta actuala si oricare ar fi fost motivul pentru care ai fost raportat la Biroul de Credit, cu siguranta vei avea probleme sa accesezi un nou imprumut cu statutul tau actual de client.
Bineinteles ca poti apela la o refinantare. Refinantarea de regula nu este supusa acelorasi reguli de acordare ca imprumturile clasice. Chiar si restrictiile de grad de indatorare sunt mai blande in cazul refinantarilor.
Daca ai intarzieri la plata ratelor unui credit si nu faci fata acestor datorii, nu stim daca un nou imprumut te-ar putea ajuta ori te-ar putea ingloda si mai tare in datorii.
Este bine sa-ti cunosti tu situatia financiara actuala si veniturile pe care le ai. Este important sa stii cat consumi si care ar fi continuitatea veniturilor tale pe perioada derularii creditelor.
Fireste ca nimenu nu poate sa prezica pe termen lung care ii va fi venitul.
De aceea nici nu este indicat sa te imprumuti pe perioade prea mari de timp, daca nu-ti cunosti stabilitatea financiara, daca nu esti sigur pe locul de munca pe care il ai. orice derapaj de acest gen te poate transpune in situatia de a avea intarzieri la plata ratelor si ti-ai capata foarte usor statutul de datornic.
Intarzierile sunt raportate de catre banci la Biroul de Credit. Orice intarziere mai mare de 30 de zile la plata unei rate te propulseaza pe lista de rau-platnici.
Bancile acorda refinantari in conditii mai permisive decat cele prevazute pentru celelalte tipuri de credite, insa cand vine vorba de scoring din BC nu prea fac rabat, nici macar in privinta refinantarilor.
S-ar putea ca unele banci sa fie ingaduitoare cu cei care si-au achitat in final datoria trecuta si perioada intarzierii nu a fost prea mar,e chiar daca apar azi cu scoring negativ in BC.
Odata ce banca te-a raportat la Biroul de Credit, ramai inscris acolo timp de patru ani din momentul in care ti-ai platit restanta. Asadar, chiar daca ti-ai achitat datoriile, tot statut de rau platnic ai.
Bineinteles, in timp poti sa-ti imbunatatesti scoringul din BC, dar de regula asta se intampla prin accesarea altor credite pe care sa le rambursezi la timp, lucru ce ne duce intr-un impas, avand in vedere ca motivul pentru care banca nu te imprumuta este tocmai prezenta in Biroul de Credit.
Atata timp cat figurezi cu restante in BC (Biroul de Credit) si in CRB (Centrala Riscurilor Bancare), bancile sunt circumspecte si te imprumuta greu.
E adevarat ca la multe banci, scoringul din BC nu este conditie eliminatorie, dar atarna greu la scorginul de credit pe care ti-l calculeaza banca.
Cei ce au un scoring negativ si au avut intarzieri lungi de neplata si datorii in cuantum ridicat, cu siguranta sunt respinsi de banci la un nou credit, chiar si la refinantare. Singura lor sansa este sa apeleze la institutiile nebancare pentru un nou imprumut.
La IFN-urile conditiile sunt mai lejere, aceste societati nepunand atat de mult accent pe scoringul din BC.
Daca iti achiti vechile datorii e posibil ca bancile sa-ti accepte o refinantare sau o reesalonare a vechiului credit cu prelungirea perioadei de contractare. S-ar putea ca aceasta prelungire sa fie si in avantajul tau, diminuandu-ti astfel impovararea lunarea.
Pentru sume mici de bani de la 1000 la 20000 de lei, IFN-urile nu solicita garantii, nici giranti, deci n-ai a te teme ca-ti pierzi casa.